screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 09/07/2022 - 18:08
Reeds sinds 3 a 4 juli zien we bij het Amerikaanse weermodel -dat als enige tot 16 dagen vooruit gedetailleerde weerkaarten levert- geregeld berekeningen die voor zaterdag 16 en zondag 17 absurd hoge temperaturen opleveren. Waarbij de maxima zouden klimmen naar maar liefst 40 graden en meer. In principe zijn die kaarten op zichzelf aanvankelijk zo goed als waardeloos. Tenzij dit soort berekeningen maar blijven terugkeren en ook steun krijgen in de corresponderende temperatuurpluimen. Daardoor is het de voorbije dagen toch wel spannender en spannender beginnen worden. Want dergelijke berekeningen bleven maar terugkeren. Stilaan sloop de angst voor dergelijk scenario toch wel onder mijn huid. "Het zal toch niet gaan gebeuren zeker??!"
Weinig mensen zitten te wachten op temperaturen boven 35 graden, laat staan boven 40°C. Veel genieten in de tuin, op een terrasje of bij een festival is er dan overdag immers niet meer bij. En bovenal: vele oude mensen met een zwakke gezondheid dreigen een vroegtijdig einde te zien kunnen aan hun leven.
In juli 2006, een maand waarin verschillende hittegolven voorkwamen, stierven er in België naar schatting duizend mensen meer dan in een gemiddelde julimaand.
En ook in 2020 overleden er volgens Sciensano extra veel ouderen tijdens de hitte in de maand augustus, In en vlak na de 2de warmteperiode (5 tot en met 20 augustus) werd in België een aanzienlijke oversterfte vastgesteld (+34,8% of 1.460 bijkomende sterfgevallen, bovenop de verwachte 4.198 sterfgevallen). In alle leeftijdsgroepen van de bevolking, maar vooral in de groep van personen ouder dan 65 jaar (742 bijkomende sterfgevallen in de leeftijdsgroep ouder dan 85 jaar en 600 bijkomende sterfgevallen in de leeftijdsgroep van 65-84 jaar).
Op één of andere manier heerst er steeds een soort hoerastemming in diverse media wanneer er een hittegolf zit aan te komen. "Eindelijk zomer!" wordt er geblokletterd en door de microfoons geroepen.
En natuurlijk mag je van zo'n hitte genieten als je dat lukt, ook al sterven er aan de overkant van de straat mensen als gevolg van die hitte. Maar naar mijn idee is de hoerastemming bij bijvoorbeeld radio DJ's volkomen ongepast. Want in principe supportert en juicht men dan om die honderden sterfgevallen welke een hittegolf met zich meebrengt...
Over de watersnoodramp van 2021 wordt nu nog steeds vol afgrijzen gesproken. Er vielen helaas 41 rechtstreekse doden te betreuren in België. Wanneer er bij een storm 2 doden vallen wordt er dagenlang over het dodelijke weer gesproken. De hittegolf van 2020 had honderden rechtstreekse doden tot gevolg, en daar wordt dan weer totaal niet over gesproken. Zodanig dat vele mensen dat niet eens beseffen. In wat voor een bizarre samenleving leven wij vraag ik me dan af.
Daarnaast zorgt de hitte bij de gelukkigen die een airco-systeem hebben uiteraard voor een oplopende energierekening als gevolg van de overuren die de airco's moeten draaien. Nee, hitte zoals we die tegenwoordig kennen is echt niet goed voor de gemiddelde mens. Laat staan voor onze flora en fauna.
Ik hoop dat de liefhebbers van hitte mij deze ernstige bedenkingen niet kwalijk nemen en nog lang gezond blijven zodat ze nog vele jaren kunnen genieten van de steeds gevaarlijker wordende hitte en de daarmee samenhangende droogte. Ik gun het hen echt van harte, want het is tóch zo.
Ook op zaterdag 9 juli, een week vóór de mogelijke feiten, komt weermodel GFS met bizarre temperaturen. Vooral voor zondag:
Dat we in 3 berekeningen na elkaar op een goeie week voor de feiten dit soort scenario zien verschijnen betekent absoluut dat het een realistisch scenario is. En dat doet de angst bij mij wel toenemen. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan de vele mensen die naar een festival willen gaan, zoals Tomorrowland of Rock Herk. Bij dit soort temperaturen wordt dat voor velen meer afzien dan genieten...
Enfin, we hebben dus nog wel een aantal dagen om tot minder warme weerkaarten te komen. Op dit moment zou ik al blij zijn met alles beneden 35°C.
In de temperatuurpluim zien we dat er nog wel wat ruimte is voor 'onderhandeling'. De dikke groene lijn vertegenwoordigt het laatste temperatuurkaartje hierboven en is gelukkig nog steeds een absolute uitschieter. In principe is een scenario met maxima beneden 30°C ook nog steeds perfect mogelijk.