screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 14/09/2022 - 08:59
Dat blokletterde HLN op 30 augustus bij herhaling, nadat eenzelfde bewering ook al op 3 augustus was verschenen. Meerdere andere mediakanalen namen deze berichten dan weer blindelings over. Ik zag de artikels vervolgens gretig gedeeld worden op de tijdlijn van verschillende van mijn Facebook-vrienden. Ik werd er uiteraard ook over aangesproken. Vakanties aan zee werden geboekt en alles wat met vuurwerk of kampvuur te maken had dreigde voorbarig te worden afgelast voor de hele maand september.
Ondertussen is het half september en heeft de praktijk nog maar eens uitgewezen dat het onverantwoord is om dit soort uitspraken te doen over een periode van 14 dagen vooruit. Wie zich daar wél aan waagt is enkel op zoek naar aandacht of clickbait, dus het verdienen van geld uit advertenties door veel lezers te lokken. (en blaaskes wijs te maken)
Dat is echter al zó vaak aangetoond maar toch wordt dit soort ongepermitteerde geroep steeds luider. Omdat de klanten het blijkbaar graag horen en als zoete broodjes verorberen. Hoe sensationeler een titel, hoe vaker hij gedeeld wordt door duizenden gebruikers op sociale media.
In dit geval leerde de neerslagpluim van 30 augustus ons dat er een grote kans bestond dat het wisselvalliger zou gaan worden. Het artikel bevatte dus bewust vele onjuistheden.
In dezelfde krant werd een zekere Philippe Mievis heel de zomer lang opgevoerd om als "klimaatspecialist" te verkondigen dat het nog tot in oktober warm en droog zou blijven. Op 3 augustus luidde het: "Juli was al een recordmaand en volgens Philippe Mievis, klimaatspecialist van Météo Belgique, worden ook augustus en zelfs september en oktober snikheet."
Deze persoon wordt in deze krant steeds weer opnieuw gebruikt om artikels vol nonsens te kunnen rechtvaardigen als het over het weer op lange termijn gaat. Jezelf "klimaatspecialist" noemen rechtvaardigt blijkbaar uitspraken die helemaal niets met klimatologie te maken hebben. Ik kan alleen maar hopen dat de journalist die dit soort artikels schrijft niet weet of begrijpt dat er een enorm verschil bestaat tussen weer en klimaat.
Aanvankelijk stond er in het artikel overigens dat deze persoon "verbonden is aan het KMI", maar dat werd in de loop van de dag verwijderd. Wellicht op aangeven vanuit Ukkel, waarna men "klimaatspecialist" als tweede keus ook nog wel overtuigend genoeg vond klinken?
Eind vorig jaar werd er door deze persoon bijvoorbeeld nog een koudegolf in januari voorspeld. En "mogelijk" een witte Kerst. Dat werd uiteraard graag gelezen.
Uiteindelijk verliep januari 2 graden warmer dan normaal... maar werd er vervolgens niet meer uitgelegd waarom de voorspelling niet was uitgekomen. Dat is uiteraard niet belangrijk, want de bedoeling van dit soort artikels is enkel het verdienen van geld en niet het verstrekken van correcte informatie. Terwijl zichzelf respecterende meteorologen er maar op blijven wijzen dat het echt onmogelijk is om zinvolle seizoensverwachtingen te maken, hechten veel mensen toch waarde aan dit soort verzinsels.
Ook dit najaar zal er in de gespecialiseerde geschreven media ongetwijfeld weer een mooi stukje proza verschijnen waarin een strenge winter wordt voorspeld. En waarin een expert uit binnen- of buitenland zich graag laat gebruiken in ruil voor publiciteit. Het betrouwbaar ogende broodjeaapverhaal zal immers weer gretig worden gedeeld op sociale media. Daarmee kunnen dus tegelijk ook weer hogere energieprijzen worden verantwoord. Energiemaatschappijen lachen in hun vuistje met dit gratis aangeboden draagvlak onder de bevolking.
Dat serieuze meteorologen zich nooit aan een voorspelling over de volgende maanden zullen uitlaten is niet van tel, het volstaat om ergens één of andere zelfverklaarde specialist te vinden die wil meewerken aan het verhaal. Doorgaans is die specialist eigenaar van een bedrijf dat gebaat is bij zoveel mogelijk publiciteit. Zo maken ze er altijd weer een win-win situatie van. De media die de straffe voorspelling als eerste willen brengen, de aanbrengers van deze onzinverhalen... en bijvoorbeeld de energiemaatschappijen. Om dan in maart vast te stellen dat het toch weer warmer was dan normaal. Jaar na jaar.
Tot het eens een keertje toevallig raak is. Dat vormt dan weer de referentie of adelbrief om opnieuw jarenlang onzinnige lange termijn verwachtingen te kunnen rechtvaardigen. Het nieuws dat "ze een koude winter voorspellen" en "ze een hete zomer verwachten" zal dus ook de volgende jaren weer zonder vraagtekens bij bakker, kapper en aan de kassa van de supermarkt worden verspreid. Wie "ze" zijn? Awel, de weermannen he! ;-)