screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 24/04/2017 - 09:30
Verschillende mensen hebben me vanochtend geattendeerd op een artikel op de website van Het belang van Limburg. Dat artikel heeft als titel "Lente is nog niet voor morgen", waarbij BELGA als bron wordt vernoemd. Zij baseren zich dan weer op het weerbericht van KMI, waar op zich weinig mis mee is. Alleen... die titel lijkt me niet iets voor het KMI. Omdat iedereen bij het KMI echt wel weet dat het gewoon puur lente is. Meer zelfs: in het artikel zelf staat niets wat de titel kan rechtvaardigen. Vandaag is het lente (perfect normale temperatuur), maar ook de volgende dagen is het lente (fris met aprilse grillen).
Dus vanwaar die titel? Is het voor de media nu gewoon een kwestie van populair te willen doen en dus naar de volksmond te praten? Of is het net de bedoeling om die volksmond te sturen, te beïnvloeden? Of -en dit zou pas echt erg zijn- weten de betrokken journalisten intussen zelf al niet meer beter? In ieder geval gaat het hier om misleidende, foutieve berichtgeving. Aangezien de inhoud van het artikel louter over typisch lenteweer gaat, terwijl het dat volgens de titel juist niet is. Geen wonder dat zoveel mensen gaan denken dat het effectief nog winter is, dat we tekort worden gedaan en dat we nu 20 tot 25 graden horen te hebben... en dus bedroefd rondlopen.
Lees verder beneden de foto's.
Het past in ieder geval perfect bij de manier waarop de krantenberichtgeving de laatste jaren in mijn ogen jammerlijk is geëvolueerd. Het is vaak niet meer belangrijk of het om feitelijke juistheden gaat, zolang er maar over wordt gesproken. Zo is er tegenwoordig ook al sprake van 'storm' bij 6-7 Beaufort en rukwinden tot 80km/u. En de lezers nemen dat over...
Maar toch. Is het nu echt zover gekomen dat journalisten niet meer weten wat 'lente' inhoudt? Waardoor ze denken dat er terecht zo'n feitelijke onjuistheid in een titel mag staan? Denken ze nu echt dat het in de lente zonnig moet zijn, met 20°C en meer? Ooit al eens van aprilse grillen gehoord? Ja? Wel, april is toch een lentemaand, zowel meteorologisch als astronomisch. Bedoelen jullie misschien "Zomer is nog niet voor morgen"?...
Als er over het weer zoveel misleidende informatie wordt geschreven, dan stel ik me uiteraard de vraag hoe het zit met al die artikels over onderwerpen waar ik minder van afweet. En samen met mij hopelijk ook de meerderheid van de overige bevolking...
Lees verder onder de reclame
Voor de zekerheid zal ik voor iedereen toch enkele cijfers op een rij zetten.
De gemiddelde maximumtemperatuur voor maart bedraagt in Limburg 10,7°C. Het resultaat van een mix van normale temperaturen, uitschieters naar boven en uitschieters naar beneden.
De gemiddelde maximumtemperatuur voor april bedraagt in Limburg 15,8°C. Het resultaat van een mix van normale temperaturen, uitschieters naar boven en uitschieters naar beneden.
De gemiddelde maximumtemperatuur voor mei bedraagt in Limburg 19,5°C. Het resultaat van een mix van normale temperaturen, uitschieters naar boven en uitschieters naar beneden.
In de lente komen er gemiddeld 15 dagen voor met maxima van 20°C en meer, waarvan de meerderheid uiteraard in mei te noteren valt. (We hebben er nu 4 gehad, dus we hebben nog recht op 11 stuks)
Maxima afgelopen 8 lente-weken: vooral dankzij maart gemiddeld aan de hoge kant (Bron: weatheronline)
In juni wordt het gemiddelde van alle maxima 22,6°C en in juli is dat 24,1°C. Dat zijn dus zomermaanden, en wie weet zitten dit soort temperaturen er begin mei wel aan te komen. In dat geval blijft het lente hoor, want net als dat het in de lente eens te fris kan zijn voor de tijd van het jaar kan het ook wel eens te warm zijn voor de tijd van het jaar. Meer zelfs: we zien klimatologisch een duidelijke trend naar veel vaker hogere temperaturen dan normaal in verhouding tot lagere temperaturen dan normaal.
Op Wikipedia vind ik voor het begrip lente de volgende verklaring:
De lente of het voorjaar is een van de vier seizoenen. De lente volgt op de winter en wordt gevolgd door de zomer. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner."
Het woord "lente" is een oude afleiding van ''lang' en heeft betrekking op het lengen van de dagen.
Conclusie: We zitten momenteel in de juiste periode en we hebben momenteel normaal weer voor de tijd van het jaar. Het is dus lente! Ook dit jaar worden de dagen weer langer! Hoera! We hoeven ons dus ook niet tekortgedaan te voelen, de zomer is onderweg.
Ruben Weytjens
PS. Ik kom regelmatig op scholen met lezingen over het weer en klimaat. Ik zal toch ook nog eens bij de leerkrachten polsen of er nog wel over de 4 seizoenen wordt onderwezen. Je weet maar nooit...