screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 27/12/2016 - 13:02
Zoals al herhaaldelijk gemeld zal het de komende dagen meestal goed gaan vriezen 's nachts. Dit wordt niet veroorzaakt door een koude-inval vanuit het noorden, maar slechts door het feit dat de aarde z'n warmte onder een heldere hemel goed kan uitstralen. We spreken dan ook van stralingskou. Als er dan weinig of geen wind staat wordt het in de onderste laag van de atmosfeer extra koud. Het kan dan deze tijd van het jaar op 10 centimeter hoogte bijvoorbeeld vlot -5°C zijn. Op neushoogte schiet daar dan bijvoorbeeld nog -2°C van over, terwijl de temperatuur op 10 meter hoogte alweer boven nul kan liggen.
Deze stralingscondities danken we aan een hogedrukgebied dat met kern in onze buurt komt postvatten. Tegen het eind van de week zal dit hogedrukgebied meer en meer naar het zuidoosten trekken. Een ander hogedrukgebied komt dan de Oceaan ten westen van Ierland blokkeren. Daardoor komt er uiteindelijk plaats voor neerslagzones die vanuit het noordwesten naar Limburg zullen glijden. De bovenluchten koelen dan ook af, waardoor er in eerste instantie vooral op de toppen van ons land (boven 500m) kans is op winterse neerslag. Mogelijk uiteindelijk ook in de lagere regionen, zoals hier in Limburg, maar dat hangt dan van details af die nu nog onmogelijk duidelijk kunnen zijn. Als alles eens meezit met timing en temperaturen in alle lagen van de atmosfeer, zou er eens een tijdelijk sneeuwlaagje in de nacht en ochtend kunnen inzitten. Maar de kans dat we volgende week met een wit tapijt wakker worden ligt nog ruim beneden 50%.
//-->
Uit onderstaande temperatuurpluim vallen heel wat inzichten af te leiden, zonder er ook almaar één weerkaart bij te halen.
(Meer uitleg over het nut van pluimverwachtingen via deze link)
Om te beginnen: de eerstvolgende 8 dagen zal de temperatuur overdag boven het vriespunt uitkomen. Doorgaans ruim, maar op woensdag 28 december zou het misschien hooguit +3°C kunnen worden. (Mist?)
In de loop van het weekend zien we wat meer spreiding in de mogelijke temperaturen, met gemiddeld een kleiner verschil tussen dag en nacht. Dat duidt op een grotere kans voor bewolking of mist.
Na dinsdag 3 januari wordt de spreiding in de temperatuurpluim zó groot dat er nog nauwelijks iets zinnigs over te zeggen valt. Ja, er is kans op winterse scenario's. Maar het kan ook gewoon weer zachter worden...
Beneden volgen enkele weerkaarten om aan te tonen wat er gebeurt (korte termijn) en zou kunnen gebeuren (langere termijn).
Woensdag 28 december: 1040hPa boven ons hoofd.
Vrijdag 30 december: Ons hogedrukgebied gaat op wandel richting Kroatië. Tegelijk bouwt er zich een nieuw hogedrukgebied op ten zuiden van Groenland.
Zondag 1 januari: Hogedrukgebied van 1044hPa ten westen van Ierland. Mogelijk bereikt ons een neerslagzone vanuit het noordwesten. Dat wordt in Vlaanderen dan hoofdzakelijk regen of later misschien wat natte sneeuw. In de Ardennen kan de neerslag mogelijk als sneeuw vallen. De timing en neerslagvorm/hoeveelheid blijven voorlopig echter onzeker.
Woensdag 4 januari: Dit is 1 mogelijk scenario, waarbij het hogedrukgebied afzakt richting Frankrijk. De stroming wordt dan niet noord (met kans op sneeuwbuien) maar eerder west met kans op regenbuien in Vlaanderen, en winterse neerslag in de Ardennen. Overdag wordt het dan vlot +5°C en meer.
Om de winter echt goed in het zadel te krijgen zou het hogedrukgebied naar Groenland of Noorwegen moeten uitbreiden. Dat is wat er gebeurt bij de koudste scenario's in de temperatuurpluim.
Mogelijk zal dit op termijn toch eens een keer lukken, zelfs als het niet meteen prijs is. Maar voor hetzelfde geld blijven we eerder met een west-noordwest circulatie zitten, met soms sneeuw in de Ardennen, en eens een winterse bui in Limburg.
//-->