screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 15/07/2014 - 10:19
Algemeen
Ik krijg geregeld vragen over het weekend dat bijvoorbeeld over een dag of 10 pas voor de deur staat. Omdat men dan bijvoorbeeld een tuinfeest gepland heeft of naar een festival gaat. Doordat er websites en apps zijn die een weertabel tot soms meer dan 10 dagen vooruit geven, lijken steeds meer mensen te denken dat het ook werkelijk mogelijk is om het weer tot 10 of meer dagen vooruit gedetailleerd vooruit te voorspellen. En dat je fouten maakt of niet goed genoeg bent als je dat niet kan...
Helaas werkt het zo niet. Helaas zijn verwachtingen op detailniveau vaak zelfs 3 dagen van tevoren niet mogelijk. Dat komt nu eenmaal door de complexe samenstelling van onze atmosfeer in de verschillende luchtlagen waardoor het voor weercomputers onmogelijk is om precies te kunnen aangeven waar er precies een bui zal vallen, wanneer en hoe intens. Ze kunnen wel een indicatie geven voor de kans dat er iets zal gebeuren. Een weerbericht is en blijft dan ook een kansverwachting, geen exacte wetenschap.
Buien gaan uiteraard gepaard met bewolking, en bewolking drukt samen met eventuele neerslag de temperatuur. Waardoor het weer er uiteindelijk compleet anders kan uitzien dan je 3 of 10 dagen van tevoren uit de tabel kon aflezen. En waardoor het idee ontstaat 'dat ze er niks van kennen', terwijl de fout dus niet bij meteorologen ligt, maar bij de manier waarop het weerbeeld tegenwoordig ongenuanceerd in tabelletjes wordt gegoten.
Vandaar ook mijn hekel aan dat soort websites en apps. Want hoe vaak je het ook probeert uit te leggen, men zal toch altijd stiekem even gaan kijken naar wat er in die tabelletjes staat. Vandaar natuurlijk ook dat men dat soort tabellen blijft aanbieden, zelfs van dorp tot dorp met een aparte verwachting.
Maar geloof me; het heeft in vele gevallen echt geen zin. Je bewijst jezelf dan ook geen dienst met je ongeduld.
Komend weekend
Neem nu even de verwachting voor komende zondag 20 juli als voorbeeld. (zie kaartjes beneden)
Volgens de berekening van de Europese computer op maandagavond 14 juli zou dat een kletsnatte dag kunnen worden met grote neerslaghoeveelheden.
Amper 12u later berekent deze weercomputer echter plots een op de meeste plaatsen droge dag, met nergens kans op grote neerslagsommen.
Dit is echter volstrekt normaal in dit soort onstabiele situaties. En we mogen er zeker van zijn dat de berekeningen nog wel een aantal keer van hot naar her zullen verspringen. Om een redelijk gevoel te krijgen van de kansen op zware buien kijken we dan nog het best naar de zogenaamde neerslagpluim. (linksboven)
En uiteraard zijn er ook nog de andere weermodellen en hun pluimverwachtingen.
Hoofdberekening ECMWF maandagavond voor zondag:
Hoofdberekening ECMWF dinsdagochtend voor zondag:
Zondag 8u-14u Zondag 14u-20u Zondag 20u-2uBron kaartjes: www.weer.nl
In de bijhorende neerslagpluimen van maandagavond en dinsdagochtend stelt de rode lijn de berekening voor zoals we deze hierboven in de kaartjes zien.
Zo zien we de piek op zondag in de pluim van maandagavond en helemaal geen neerslagsignaal in de pluim van dinsdagochtend.
Naast de rode lijn zijn er echter wel tal van andere berekeningen die wel degelijk met grote neerslagsommen komen op zondag. Al mag dat dus absoluut geen verrassing zijn na de berekeningen en pluim van maandagavond...
Pluim ECMWF maandagavond:
Pluim ECMWF dinsdagochtend:
Bron pluimen: www.weerplaza.nl
Uit beide pluimen blijkt dat het zaterdag waarschijnlijk droog zou blijven, maar zoals gezegd bestaan er ook nog andere weercomputers die evenwaardig zijn.
En wat zien we bijvoorbeeld bij GFS voor zaterdagavond?.... Stevige buien!
Met andere woorden: zowel voor zaterdag als voor zondag bestaat er momenteel een kans op zware buien.
De volgende dagen krijgen we wellicht stilaan een beter zicht op hoe groot de dreiging nu precies is.
Ruben Weytjens