screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 11/01/2021 - 11:24
Op de weerkaarten vanaf donderdag 14 januari zien we reeds dagenlang een harde strijd tussen koude luchtmassa's in het noordoosten en zachte luchtmassa's in het zuidwesten. Limburg komt donderdag in de overgangszone terecht, met kans op regen, sneeuw of ... een droge dag. Afhankelijk van de koers van een klein lagedruksysteem waarmee de modellen de grootste moeite blijken te hebben.
Hoe sterk de modellen het onderling oneens zijn en zélf ook heen en weer flipperen tussen zacht en koud valt direct op wanneer we een blik werpen op de temperatuurpluimen van weermodel ECMWF en weermodel GFS.
Beide modellen kwamen zowel op zondagochtend als op maandagochtend met een compleet andere trend vanaf het weekend. En op beide dagen wisselen ze ook nog eens van koers.
Het mag dan ook niet verbazen dat we voor bijvoorbeeld zondag een compleet verschillende luchtdrukverdeling terugvinden bij diverse weermodellen. Je hoeft niet eens iets van de kaartjes te begrijpen om te zien dat het er bij onderstaande 4 weermodellen compleet anders uitziet. Waardoor we op dit moment eigenlijk niks kunnen zeggen over wat er na zaterdag volgt. De sleutel ligt bij de periode donderdag-vrijdag.
Een volgende berekening zal er bij elk model sowieso ook weer anders uitzien. Uiteindelijk zullen de modellen uiteraard wel op een bepaalde consensus uitkomen. Mogelijk duurt het nog tot woensdag alvorens de kogel definitief door de kerk is. Het is perfect mogelijk dat we woensdag weten hoe het na het volgende weekend verder moet, terwijl we dan mogelijk nog niet weten of er op donderdag of vrijdag sneeuw zal vallen.
Zie ook Hoe werkt een weercomputer? en Welk weermodel is het betrouwbaarst?