Temperatuurpluimen: Een rode lijn is geen rode draad

Ruben - 24/11/2020 - 10:03

Update woensdag 25/11

Temperatuurpluimen zijn gemaakt om de betrouwbaarheid de uitkomst van een weermodel te controleren. In de pluim van weermodel ECMWF stelt die uitkomst de rode lijn voor. Hoe meer groene lijntjes het traject van de rode lijn volgen, hoe groter de kans dat die rode lijn dicht bij de waarheid zit. Hoe meer de lijntjes uit elkaar waaieren, hoe minder belang we aan de verwachting op lange termijn moeten hechten. Meer uitleg via deze link.

Veel mensen zijn geneigd om de rode lijn als een 'rode draad' te volgen omdat, maar zo werkt het dus niet.
Een mooi voorbeeld zien we als we de temperatuurpluimen van maandagavond en dinsdagochtend onder elkaar plaatsen.

Temperatuurpluim ECMWF maandagavond 23/11

temperatuurpluim 2311 12

Temperatuurpluim ECMWF dinsdagochtend 24/11

temperatuurpluim 24 november

Als we er dan de temperatuurpluim van woensdagochtend 25 november bijnemen, dan zien we dat het toch nog wel steeds onbeslist is welke kant het zal uitgaan. Heel wat scenario's komen nog steeds met maxima tussen +5 en +8°C uit, zonder nachtvorst. Maar de pluim bevat ook nog altijd licht winterse scenario's met maxima rond of benden +5°C en meerdere graden nachtvorst.

TEMPERATUURPLUIM ECMWF woensdagOCHTEND 25/11

Temperatuurpluim 25112020

Het interessante hieraan is dat wanneer uiteindelijk het traject van zo'n koude oplossing het juist traject blijkt, we vervolgens ook een geheel nieuwe pluim voor het vervolg zullen krijgen. Vertrekkende vanaf dát scenario. En wie weet waar we dan gaan uitkomen...