screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 01/08/2022 - 12:48
De eerste 7 maanden van het jaar verliepen in Limburg nog nooit zo zonnig als in 2022. Met nu reeds in totaal méér dan 1400 zonuren op de teller is het tot dusver maar liefst 40 uren zonniger dan in 2003 en 50 uren zonniger dan in 2020. De jaren 2018 en 2019 vervolledigen de top-5.
De zon heeft dit jaar bijvoorbeeld al dubbel zolang geschenen als in 1908, toen er op 1 augustus slechts 700 zonuren op te teller stonden.
Een normaal jaar telt in Limburg in totaal ongeveer 1700 zonuren. Mocht augustus een zeer zonnige maand worden dan kunnen we begin september reeds aan de normale jaarhoeveelheid zonneschijn zitten. In juli scheen de zon 270 uren tegenover 210 uren gemiddeld in de voorbije meer dan 100 jaar. Het record voor augustus staat op naam van 1947 met toen 290 zonuren op de teller.
Droogte gaat uiteraard om veel meer dan de regen die er de voorbije maand of maanden is gevallen. Het gaat ook over verdamping.
Momenteel staat 2022 op de 5de plaats in het rijtje van droogste jaren en op de 4de plaats in het rijtje van warmste jaren. Logisch dus dat de natuur kreunt onder de droogte. Gelukkig zorgde de neerslag in juni even voor een adempauze.
Voorlopig ziet het ernaar uit dat augustus ook de droge, warme en zonnige toer op gaat. Ondanks de mogelijke regenbuien op vrijdag. Het is dus te hopen dat het tweede deel van de maand natter, koeler en somberder wordt. Ook al gaat het probleem in het totale plaatje veel verder dan Limburg allein.
Er is momenteel dus terecht veel te doen om de droogte. Bij een deel van de bevolking roept dit weerstand op, net als wanneer het over de klimaatproblematiek in het algemeen gaat. De oorzaak van deze negatieve spanningen ligt in het begrip cognitieve dissonantie. Een moeilijke term uit de psychologie over zaken die zich in ons hoofd afspelen... maar wellicht makkelijker te begrijpen dan de werking van het klimaat op Aarde.
Helaas is het écht wel een feit dat we met dikke problemen zitten. Nu en vooral in de toekomst. En dus moeten er oplossingen worden uitgewerkt. Om ons naar de toekomst toe beter te wapenen tegen de gevolgen van die klimaatopwarming. Zoals droogte en hitte, maar ook overvloedige neerslag. Dit heet adaptatie.