screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 23/09/2022 - 09:23
Inderdaad, u leest het goed. Het is voor vanavond nog steeds niet met zekerheid te zeggen of het zal gaan regenen. De kans dat het noordwesten van Limburg het droog houdt is echter klein, de kans dat het zuidoosten het droog houdt is dan weer groot. Dat leert ons een blik op de berekeningen van diverse weermodellen.
In de weerapps die op vele smartphones geïnstalleerd staan is in de meeste gevallen slechts één van die berekeningen te zien. Tenzij je een app hebt waarbij je zelf kan schakelen tussen de uitkomsten van diverse weermodellen. In dat geval zal je dus ook allemaal andere berekeningen vinden voor pakweg vanavond om 19 uur. Zoals dat ook het geval is wanneer je verschillende apps raadpleegt. Door die apps wordt de berekening van één weercomputer automatisch ingelezen en voorgesteld als een voorspelling. Zonder dat hier verder iemand over nadenkt. Je hoeft dus geen weerman te zijn om een weerapp te kunnen bouwen, je moet enkel weten hoe je een app bouwt en waar je de bestanden met de berekeningen van de weercomputers kan vinden.
Het verbaast me dat ik anno 2022 nog steeds regelmatig geconfronteerd met mensen die niet begrijpen waarom ik niet met zekerheid het weer voor de komende 24 uur of zelfs 3 dagen kan voorspellen. Mensen die denken dat het een zwakte is indien je dat niet kan, of dat je fouten hebt gemaakt indien het anders uitpakt dan het meest waarschijnlijke scenario. "Misschien regen? Zo kan ik het ook!" hoor je dan smalend...
Persoonlijk vind ik eigenlijk dat men ondertussen toch wel beter zou moeten weten. Dat men dankzij het internet na al die jaren weet dat het zo niet werkt: presenteren wat de weercomputer berekent. Misschien komt dit wel door de vele apps die vaak de indruk geven dat het zinvol is om een 'voorspelling' te tonen voor een bepaalde gemeente op een bepaald tijdstip tot soms meer dan een week vooruit?
Wel, het is nu eenmaal onjuist te vertrouwen op de berekening van één bepaald weermodel. Omdat de berekening van zo'n model per definitie fouten bevat. Het weermodel dat het vandaag bij het rechte eind heeft kan morgen gewoon faliekant de mist in gaan. Dat hangt vaak van hele kleine details af in de gegevens waarmee deze modellen aan het rekenen slaan. Vandaar dat we er steeds diverse berekeningen moeten bijnemen om zekerheden en onzekerheden te kunnen zien en benoemen. Een weersverwachting is nog steeds een kansverwachting. Als er 95% kans is dat het nat wordt dan is er nog altijd 5% kans dat het droog blijft...
Vanavond en ook morgen krijgen we nu eenmaal te maken met een randgeval waardoor we mogelijk pas enkele uren van tevoren kunnen inschatten wat het per regio in Limburg wordt. Dat het vandaag in het westen van België gaat regenen is gemakkelijk te voorspellen. Dat het morgen regionaal in België zal regenen ook. Maar wat de uitkomst voor Limburg doorheen de dag zal worden moeten we nog afwachten. Waarschijnlijk gaan we regionaal belangrijke verschillen zien.
Beneden toon ik enkele neerslagberekeningen volgens verschillende weermodellen voor vanavond.
Voor zaterdag zijn de verschillen in de berekeningen van diverse weermodellen nóg groter. Dit heeft allemaal te maken met waar de modellen de kern van een kleine depressie precies berekenen. Een kleine verandering in de positie en vorm heeft grote gevolgen voor het weerbeeld.