screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 04/01/2021 - 13:30
We hebben al een poosje te maken met weerkaarten waar winterliefhebbers in een niet zo ver verleden duimen en vingers van zouden aflikken. Hogedruk ten noorden van ons, duikende laagjes... Sneeuw en vorst gegarandeerd! Toch?!
Wat er momenteel op de weerkaarten staat heeft al meerdere jaren op rij niet meer op de kaarten gestaan gedurende de wintermaanden. En dan is het voor liefhebbers van besneeuwde landschappen best confronterend vast te stellen dat het momenteel niet eens vriest. En dat er dus ook geen sneeuwdek ligt in Limburg.
De voornaamste oorzaak is het feit dat er geen koude voorradig was in de traditionele brongebieden toen de noordoost-stroming werd ingezet. Dat had grotendeels met het voortraject te maken. Maar ook en vooral met de opwarming van de aarde. Zo heeft bijvoorbeeld Finland zijn warmste jaar uit de geschiedenis beleefd. En die hoge temperaturen in het noorden zorgen ook voor relatief warm zeewater.
Momenteel komt de wind rechtstreeks van over de Oostzee. En die Oostzee is momenteel flink warmer dan normaal. Er legt daar zelfs nauwelijks ijs. Op de temperatuurkaartjes is dan ook duidelijk het effect van die Oostzee terug te vinden.
We zien mooi dat de gebieden van Duitsland waar de wind ook over de Oostzee is gepasseerd met positieve temperaturen te maken hebben. In gebieden die wind van over land krijgen vriest het 's nachts wél (zelfs onder de wolken) en schommelt de temperatuur overdag rond of net beneden het vriespunt. Maar ook dáár zou het tientallen jaren geleden nóg kouder geweest zijn. Het is allemaal een lange ketting van oorzaken en gevolgen.
De kaarten zullen in de toekomst door een samenloop van factoren ongetwijfeld nog wel eens goed vallen om écht winterweer in Limburg te kunnen krijgen. Maar er zal hoe dan ook steeds méér voor nodig zijn...
Bovenstaande temperatuurafwijking geldt t.o.v. het gemiddelde uit 1982-2010. Dit is reeds 1 tot 2 graden warmer dan het gemiddelde uit de 20ste eeuw.