Aprilse grillen

Ruben - 23/04/2017 - 11:22

0IMG_2997-800.jpg

De voorbije jaren is het begrip 'aprilse grillen' minder en minder aan bod gekomen, voornamelijk omdat de lentes gemiddeld stabieler en warmer zijn geworden. Vandaar misschien het idee dat het abnormaal is wat me momenteel meemaken? Dit jaar was de temperatuur al wel grillig, met maxima tot 23 a 24°C, maar ook minima tot -4 a -5°C. Uit de lucht zijn er echter nog maar weinig grillen naar beneden gekomen. Ik bedoel daarmee de traditionele voorjaarsbuien met soms hagel en enkele donderslagen. Daar zal in de komende werkweek echter verandering in komen: Met koude onstabiele luchtmassa's over onze omgeving zullen we dagelijks moeten rekening houden met die lokale buien. 

Het gaat voor het goede begrip om lokale buien. Niet iedereen zal er dus gelijkmatig mee bedeeld worden. Aan het eind van de week gaan er waarschijnlijk plaatsen in Limburg zijn waar er nauwelijks buien van betekenis zijn gevallen, terwijl er ook plaatsen zullen te vinden zijn die dagelijks in de druppels, hagelsteentjes of donderklappen hebben gedeeld. De koude onstabiele lucht komt binnen aan de achterzijde van een regenzone die tijdens de nacht naar dinsdag of dinsdagochtend wel voor iedereen bestemd is.

Voor wat het risico op nachtvorst betreft lijkt het vooral vanaf woensdagochtend problematisch te kunnen worden. Dinsdagochtend worden de fruitbloesems en druivenranken nog gered door de regenwolken.

Lees verder beneden de reclame

Beneden toon ik enkele weerkaartjes afkomstig van de Amerikaanse weercomputer op zondagochtend. Deze geven dus een indicatie voor de timing van de neerslag en de neerslagvorm; buien of regenzones. Een rode streeplijn duidt immers op een convectief karakter oftewel lokale buien. Het zal dus niet overal onder de blauwe zones op dat moment nat zijn, maar in deze gebieden -en eigenlijk ook eromheen- is er kans op lokale buien. Vandaar dus ook de term 'indicatie': bij buien mag je de locatie en hoeveelheid nooit letterlijk nemen. Heel wat mensen laten zich hierdoor tegenwoordig op het verkeerde been zetten door te kijken naar de verwachting op 'buienradars', waar we vanaf 3u vooruit ook maar gewoon de berekening van één weercomputer zien. Een radarbeeld is een feitelijke waarneming, een meting van neerslag die er werkelijk is. Een verwachting mag dus eigenlijk absoluut niet 'radar' genoemd worden, al is het commercieel blijkbaar wel interessant om die kaartjes te tonen. Waardoor verwarring ontstaat...

Neerslagindicatie dinsdagochtend: Overal regen (geen rode randjes, dus geen lokaal karakter)

Neerslagindicatie dinsdagnamiddag: Kans op buien (rode rand, dus lokale buien)

Neerslagindicatie woensdagnamiddag: Overal kans op buien, ook al worden ze hier toevallig niet boven Limburg ingetekend.

Neerslagindicatie donderdagnamiddag: Overal kans op buien.

Neerslagindicatie vrijdagnamiddag: De kans op buien neemt volgens deze verwachting af vanuit het noorden. Gezien de termijn vraagt dat sowieso om bevestiging.

Enkele temperatuurkaartjes met verwachte minima voor respectievijk woensdag, donderdag en vrijdag: zodra het uitklaart is er kans op nachtvorst. Zeker wanneer de wind wegvalt mag er nog 1 tot 2 graden van deze temperatuur worden afgetrokken. Dinsdagochtend is er dus geen probleem te verwachten vanwege de regenwolken.