screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 17/10/2017 - 10:36
Vanochtend heeft de zon in Limburg bijzondere kleuren. Er bevinden zich immers talrijke minuscule asdeeltjes, afkomstig van de bosbranden in Portugal in onze atmosfeer. Deze filteren het zonlicht en zorgen voor een oranje-rode zon. Naarmate de zon hoger klimt zal de kleur geler worden omdat het zonlicht dan een minder lange weg doorheen de asdeeltjes moet afleggen. Vanavond zou de zon weer erg rood kunnen worden, mochten er geen wolken voorin schuiven.
De asdeeltjes zorgen ervoor dat het blauwe licht uit de zonnestralen wordt gefilterd, waardoor er een meer geel-oranje kleur overblijft.
De 'aswolk' is overigens goed te zien op de satellietbeelden. Mogelijk speelt ook saharastof nog een beperkte rol, maar de aswolk zorgt toch echt wel voor de voornaamste filter.
Zie ook deze bijdrage van het KMI.
Bron satellietbeelden: nl.sat24.com
De luchtmassa's die zich momenteel boven Limburg en omstreken bevinden zijn inderdaad afkomstig uit het zuidwesten van Europa:
De asdeeltjes weerkaatsen of absorberen ook een deel van de zonnewarmte, waardoor de temperatuur wat lager uitvalt dan voorzien zonder de aanwezigheid van de asdeeltjes. Hetzelfde effect kan optreden na vulkaanuitbarstingen.
Temperatuurverwachting voor 14u:
Waarnemingen 14u10: De zone met lagere temperaturen komt netjes overeen met de zone onder de rookpluim, te zien op de satellietbeelden.