screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 31/08/2015 - 12:32
In Limburg profiteren we vandaag nog van een extra dagje warm en zonnig zomerweer, precies op de laatste dag van de weerkundige zomer. Uiteindelijk bereiken we zelfs nog 30°C of iets meer, alvorens we de zomer vanavond uitzwaaien. Niet dat het nu definitief gedaan is met de mooie warme dagen in 2015, maar de komende tijd staat er wel een totaal ander weertype geprogrammeerd.
Vooraleer het zover is moeten we nog door een periode met onweersdreiging heen. Want de onstabiele scheidingszone tussen zeer warm en koel gaat vanavond aan de oversteek naar Duitsland beginnen. Dat betekent dat ook Limburg dit keer een verhoogde kans maakt op onweersbuien van het kaliber waar het westen en Nederland reeds twee dagen mee af te rekenen kregen. Waar zo'n bui precies in alle hevigheid zal toeslaan is niet te voorspellen, en het is niet eens zeker dat Limburg ermee af te rekenen krijgt, maar het is dus wel iets om rekening mee te houden. De buien die eventueel voor Limburg bestemd zijn moeten nog ontstaan waardoor we nu aangewezen zijn op de radar- en satellietbeelden. Weermodellen kunnen immers niet perfect inschatten waar, wanneer en in welke vorm er buien gaan opduiken. Ze geven ons echter wel een duidelijke indicatie voor de potentie. Naar alle waarschijnlijkheid zal er boven Limburg nog geen bui opduiken vóór 18u. Tegen dan moeten we de situatie nog eens goed herbekijken.
//-->
Als we kijken naar de situatie om 12u30, dan zien we aan de bliksemdetecties dat er nieuwe onweershaarden boven de Noordzee en in het noorden van Frankrijk zijn ontstaan. Deze blijven ruim buiten bereik van Limburg.
De radarbeelden geven een zicht op alle buien die momenteel actief zijn. Vertrouw vandaag niet teveel op de prognoses voor de volgende uren, want nieuwe buien zullen snel kunnen ontstaan en uiteraard heeft een buienradar daar geen zicht op. Het is immers geen glazen bol...
Op de satellietbeelden zien we vanuit de ruimte hoe de indrukwekkende wolkenmassa's ten westen van ons opborrelen. Op dit moment is er echter nog geen (buien)wolkenvorming in onze aanvoerrichting te bespeuren.
Een snel overzicht van de laatste ontwikkelingen is te raadplegen via deze link.