screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 13/11/2017 - 11:10
De eerste nachtvorst hebben we inmiddels al wel gehad, maar zoals eerder aangetoond had dit weinig te maken met winterse weerkaarten. Zo'n stralingskou kunnen we immers ook nog tot laat in de maand mei meemaken tijdens een heldere, windstille nacht. Ook de eerstvolgende 8 dagen kan er van winterse omstandigheden geen sprake zijn, al zal de temperatuur tijdens de nacht naar dinsdag laag boven de Limburgse bodems tot rond of net beneden het vriespunt kunnen zakken. Maar vanaf 21 november zou het volgens de berekeningen van een aantal weermodellen wél structureel kouder kunnen worden. Echter dit is nog ver vooruit en dus ook nog erg onzeker. In de jongste temperatuurpluim van het Europese weermodel is er een voorzichtige trend naar structureel lagere temperaturen te bespeuren, eventueel de naam winterprik waardig.
Zoals we zien zijn er echter ook scenario's mogelijk waarbij de temperatuur vanaf 21 november juist omhoog gaat, al zijn die scenario's op dit moment wel in de minderheid.
In de temperatuurpluim van de Amerikaanse weercomputer vinden we voor de lange termijn ook zo'n enorme spreiding terug, mét kansjes voor Koning Winter.
Dit model heeft wel meer moeite met het inschatten van koude (stralings)nachten, vandaar dat de minima in bovenstaande grafiek doorgaans wat te hoog liggen. Als je dat weet blijft deze pluim een nuttige aanvulling op de pluim van het Europese model, omdat elk model z'n eigen manier van berekenen hanteert. En hoe meer berekeningen we onder ogen krijgen, hoe duidelijker de inschatting van de weersverwachting kan worden.
De eerste kansjes voor Koning Winter dienen zich dus aan op de lange termijn weerkaarten. Maar zo verschijnen er in de loop van elke winter wel meerdere potentieel interessante situaties die in vele gevallen uiteindelijk in alles behalve winterweer resulteren. De spannende strijd tussen warm en koud wordt als het ware door de weermodellen uitgevochten in een virtuele wereld, zonder dat we er in de praktijk iets van merken. In enkele gevallen is het echter prijs, vandaar dat het nuttig blijft op de ontwikkelingen reeds vanaf de lange termijn op te volgen.