screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 10/12/2015 - 13:40
Op basis van de huidige trends in de weermodellen kunnen we stellen dat er waarschijnlijk alvast tot in de dagen vlak voor Kerst geen winterweer te verwachten in is Limburg. Uiteraard kan zo'n trend nog omslaan, maar momenteel is de kans op zo'n omslag erg klein. De kans op een groene Kerst schat ik zodoende momenteel ook in op 85%. Die 15% kans op een witte Kerst berust niet op de huidige weerkaarten, maar op de wetenschap dat die weerkaarten ergens in de loop van de volgende 14 dagen toch nog richting winter zouden kunnen evolueren. Als de weerkaarten de volgende 7 tot 10 dagen hetzelfde blijven terwijl Kerstmis dus dichterbij komt, zal die 15% via 10% en 5% uiteindelijk naar 0% geleid worden. Al hoop ik zelf toch nog stiekem dat de kans over een weekje (17 december) op bijvoorbeeld 40% staat...
Ik blijf er in mijn artikeltjes en lezingen vaak op hameren dat we enkel maar een beeld over de trend voor de lange termijn kunnen krijgen, door naar de pluimverwachtingen te kijken. Die verwachtingen zijn specifiek gemaakt om een indicatie voor de betrouwbaarheid van de weerkaarten te verkrijgen. En eventueel kansen op een stijlbreuk te ontdekken... Kunnen kleine wijzigingen in de weermodellen op zekere termijn tot grote gevolgen leiden? Of kunnen we vanuit de huidige toestand van de atmosfeer wel tegen een stootje, en ligt het traject voor de komende 10 dagen ongeveer vast?
Inderdaad, 10 dagen. Verder willen kijken heeft weinig tot geen zin. Ook al tonen de pluimen ons berekeningen tot 14 dagen vooruit. En zijn er weerkaarten te vinden tot 14 dagen vooruit.
Nemen we er even de laatste 2 berekeningen van de Amerikaanse computer bij voor kerstdag, met een verschil van 6u tussen die twee berekeningen (vanochtend/vanmiddag)
Berekening donderdagochtend 10 december: Op 25 december maximaal +2 a +3°C boven Limburg (Met kans op winterse buien, en witte Ardennen). Hoopgevend, als je niet beter weet.
Berekening donderdagmiddag 10 december: Op 25 december maximaal +10 tot +11°C over Limburg (met veel regen). Boeken dicht als je niet beter weet.
Het is volkomen normaal dat we dit soort flipperkast-effect zien tussen opeenvolgende berekeningen voor dergelijke termijn.
//-->
In de pluimverwachtingen (Beneden: ECMWF en GFS) zien we op lange termijn dan ook een grote spreiding, waarin bovenstaande scenario's min of meer vervat zitten. De volgende berekeningen zullen dus wellicht ook weer uitmonden in 1 van de verschillende scenario's uit de pluim. Van zacht tot minder zacht dus, maar waarschijnlijk niet ijskoud.
We zien hier bij ECMWF momenteel echter reeds vanaf woensdag 16 december een enorme grote spreiding ontstaan in mogelijkheden. Waarbij de hoofdrun (rode lijn) op extreem hoge temperaturen uitkomt, maar waarbij er ook een aantal scenario's voor donderdag en vrijdag tot stevige nachtvorst en maxima beneden 5°C kunnen leiden. Er zijn rond die periode dus nog wel wat belangrijke onzekerheden, waardoor de kaarten mogelijk nog volledig door elkaar kunnen worden geschud... Hier ligt misschien nog wel de enige kans richting een omslag naar een winterse Kerst (opbouw hogedrukgebied ten noorden van ons).
Het aantal zachte scenario's is echter wel duidelijk in de meerderheid. Uiteindelijk monden nagenoeg ook alle scenario's weer uit in zacht weer in de dagen voor Kerst, al heeft dit in feite heeft dus nog weinig waarde. Afhankelijk van welk lijntje het voor woensdag 16/12 bij het rechte eind heeft kunnen we vanaf dan een compleet verschillende pluim te zien krijgen. Omdat die pluim dus steeds vertrekt vanuit de actuele toestand.
De kans op een witte Kerst is dus erg klein, maar nog niet helemaal uitgesloten.