screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 21/05/2015 - 09:20
De kans is klein dat u er iets van gemerkt heeft, maar het heeft vannacht op de meeste plaatsen in Limburg gevroren in de onderste centimeters boven het aardoppervlak.
Het gaat uiteraard om pure stralingskou doordat de bodem z'n warmte optimaal kon uitstralen. Dat gebeurt echter in heldere omstandigheden tot rond zonsopkomst, en die zon was er vanochtend al om 5u40 bij. Toen was de temperatuur al iets opgelopen door een toename van de wind, want ook dit is een belangrijke factor bij stralingskou. De kans dat bijvoorbeeld je aardappelen en boontjes in de moestuin schade hebben geleden is ook beperkt aangezien deze lage waardes enkel in open veld kunnen voorkomen, ver van de stralinsgwarmte van huizen, schuttingen of struiken.
Ik refereer even naar de temperaturen net over de grens in Nederland, omdat hier de mooiste waarnemingskaartjes voor te vinden zijn. (Bron: buienradar.nl)
Uiteindelijk was het om 8u vanochtend alweer +8,1°C in Ell, terwijl er daar een minimum van -3.0°C te noteren viel. Dat zien we heel mooi op deze temperatuurloop van 5u tot 8u in Nederland:. Daarin zien we dat er op die hoogte van 10cm na 7u soms in 10 minuten tijd 2°C bij kwam. Zo kon er in amper anderhalf uur tijd een dikke 10°C bij komen.
//-->
In Diepenbeek werd het ook -3°C aan het gras. De waarde van 0°C in Kleine Brogel is uiteraard niet representatief voor de omgeving. Boven de zandgrond daar mogen we in principe nog lagere grondtemperaturen verwachten. Iets klopt er al een tijdje niet meer aan dat meetstation, waar vroeger altijd de laagste minima werden gemeten. Maar gelukkig hebben we dus nog Eindhoven en Ell in Nederland, want anders zou je nog aan die lage waardes van Diepenbeek kunnen gaan twijfelen. De meting in het zuiden van Nederlands Limburg gebeurt overigens in een station dat wat hoger gelegen is, waardoor het daar ook vaak minder koud wordt bij stralingskou. Kou zakt namelijk naar de lagere delen in de omgeving.
Dat die -3°C enkel dicht tegen de bodem te voelen was zien we aan het kaartje met minima in thermometerhut, op 1.5m hoogte.
Daar zakte de temperatuur in Diepenbeek tot +1.8°C en in Ell tot +3.2°C. In dat laatste station verloren we op een bepaald moment dus maar liefst 6°C over een hoogte van 140cm.
In Mont Rigi (Hoge Venen) vroor het ook tot -1.0°C in thermometerhut.