screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 23/10/2018 - 10:25
Het is inmiddels wel een zekerheid dat we voor de eerste gure periode van het najaar staan. Woensdag kan de temperatuur nog even opklimmen naar maxima rond 16 a 17°C, maar vanaf donderdag gaan we in dalende lijn. Uiteindelijk wordt het tijdens het weekend zelfs moeilijk om de kaap van 10°C te bereiken. Dat heeft te maken met een noordelijke hoogtestroming, waardoor we in koude polaire luchtmassa's verzeild geraken. In de nacht en ochtend is er onder brede opklaringen dan ook kans op vorst, minstens aan de grond maar mogelijk ook op neushoogte.
In die polaire luchtmassa's zullen er dankzij het contrast met het relatief warme zeewater flink wat buien ontstaan. De vraag is echter in welke mate die buien Limburg gaan weten te bereiken. Waarschijnlijk zal het traject over het vaste land vooral op zaterdag te lang worden om de noordzeebuien massaal tot boven Limburg te krijgen. Vrijdagavond zou dat dankzij de meer westelijke stroming nog beter kunnen lukken.
Op zondag is het dan afwachten of een regenzone vanuit het oosten Limburg zal weten te bereiken. Volgens het Europese weermodel lukt dat in de loop van de namiddag, terwijl het Amerikaanse weermodel het volledig droog houdt.
Zie de weerkaarten van dinsdagochtend hier beneden. Deze kaarten zullen sowieso nog wijzigen in de loop van de volgende dagen. Het is dus aan te raden de weerberichten regelmatig op te volgen voor de laatste stand van zaken.
Als er zaterdagavond buien weten door te dringen tot de Hoge Venen, dan kan het daar op de hoogste toppen misschien wel om sneeuw gaan. En als er dan meteen opklaringen volgen dan zou die sneeuw het tot de ochtend kunnen overleven. Overdag wordt het sowieso veel te warm om een sneeuwlaagje in stand te kunnen houden.
Als we kijken naar de neerslagsom die er door het Amerikaanse weermodel verwacht wordt, dan zien we dat het -volgens dit model- erg droog blijft. In totaal zou er de volgende 7 dagen amper 5 tot 10 liter per vierkante meter vallen, waardoor oktober net als juni en juli als extreem droog de boeken in zal gaan.
Sinds mei is het maand na maand te droog geweest, behoudens enkele zeer lokale stortbuien. Dat zorgt ervoor dat we in die tijd gemiddeld genomen in Limburg een achterstand van 4 volledige maandhoeveelheden neerslag hebben opgebouwd. Er wordt soms wel eens beweerd dat de natuur zich steeds weer herstelt, maar dat herstel laat nu dus echt lang op zich wachten.