screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 17/11/2018 - 10:34
Inmiddels zal iedere Limburger al wel aan de lijve hebben ondervonden dat we het zeer zachte najaar achter ons hebben gelaten. De voorbije weken heeft het nu en dan al wel eens gevroren dankzij de heldere en windstille nachten. Dit had niets met de aanvoer van koude lucht te maken, maar ging louter en alleen om zogenaamde stralingskou. Vandaar dat het overdag ook steeds weer zacht najaarsweer werd. Deze nachtelijke kou heeft er wél voor gezorgd dat we zo'n unieke, kleurrijke herfst hebben mogen meemaken. De blaadjes kleuren namelijk veel mooier geel en dieprood wanneer het eens goed gevroren heeft.
Inmiddels zijn niet alleen de nachten koud geworden, maar blijft de temperatuur ook overdag beneden de kaap van +10°C. Het is daarmee voor het eerst sinds lang nog eens voor langere tijd kouder dan het langjarige gemiddelde voor de tijd van het jaar. Dat voelen we dus, maar laat ons één en ander echter ook nuanceren. Er is namelijk veel te doen om de 'eerste winterprik', maar het is nog lang niet zeker dat het er eentje zal zijn waar we rond Kerstmis nog eens aan terugdenken.
Want het mag overdag dan wel kouder worden, 's nachts wordt dat een heel stuk moeilijker dan bijvoorbeeld vrijdagochtend het geval was. Omdat de perfecte stralingscondities door de matige wind voorlopig zijn opgeheven. Bovendien zal er vanaf maandag ook meer bewolking opdagen, en ook deze kan de nachtelijke afkoeling temperen. Wie weet hebben we de koudste temperatuur op vele plaatsen reeds gehad achter de rug... Na een analyse van diverse weermodellen en pluimverwachtingen kom ik op zaterdagochtend aan de volgende tabel voor de komende dagen:
Misschien dat het donderdagochtend wel eens stevig zou kunnen vriezen, mits het dus voldoende helder en kalm wordt.
Het voornaamste aandachtspunt voor de volgende dagen is echter de kans op winterse neerslag of sneeuw. Lokaal zou er maandag misschien al eens een buitje kunnen vallen bij temperaturen boven +5°C, maar vooral tijdens de nacht naar woensdag bestaat er kans op smeltende sneeuw of sneeuw. Het is echter nog lang niet zeker of deze neerslag Limburg zal weten te bereiken. En of dat dan voldoende zal voorstellen om een wit laagje achter te laten. Want de bewolking zou er dan voor zorgen dat de temperatuur positief blijft. Pas wanneer de intensiteit van de neerslag voldoende hoog is kunnen er droge sneeuwvlokken vallen die dan eventueel een tijdje zouden kunnen blijven liggen.
Bij bovenstaande kaartjes horen wél positieve temperaturen, gedurende heel de nacht. Enkel wanneer de neerslagintensiteit een poosje hoog genoeg komt te liggen kunnen de sneeuwvlokken de temperatuur tijdelijk mee naar het vriespunt nemen. Woensdagmiddag zou de temperatuur dan alweer rond +4°C kunnen schommelen.
Ook de Europese weercomputer berekent een vrij zwakke sneeuwzone boven Limburg, tevens terwijl de temperaturen licht positief blijven.
De kans dat de (winter)kou echt zal doorzetten is overigens zeer beperkt. Dat lezen we af uit de temperatuurpluim, waarin het aandeel van de relatief zachte scenario's tegen het volgende weekend toch wel weer vrij groot is. De enorme spreiding die we in de grafiek zien wijst wel op grote onzekerheden. Er is dus nauwelijks een pijl op te trekken.