Langdurig frisse periode met nachtvorst

Ruben - 22/02/2016 - 18:49

Uit de temperatuurpluimen van het Amerikaanse weermodel GFS en Europese weermodel ECMWF kunnen we afleiden dat we voor een langdurig frisse periode staan, vaak met nachtvorst en op termijn misschien zelfs ook sneeuw.
Het kan best eens een keer gebeuren dat nachtvorst in de kiem wordt gesmoord door een toevallig wolkendeken, maar vaak zal de temperatuur in de nacht en vroege ochtend negatief zijn. In thermometerhut wordt dat doorgaans iets tussen -1 en -3°C, maar ter hoogte van de grassprietjes zal dit eerder naar matige vorst (-5°C of lager) neigen.
's Nachts zorgen de opklaringen dus voor vorst, maar overdag zal de sterker wordende zon ervoor zorgen dat de temperatuur oploopt tot ergens rond +5°C. Dat is wel wat aan de frisse kant voor de start van de meteorologische lente op 1 maart.

Temperatuurpluim ECMWF:

Temperatuurpluim GFS:

//-->

Voor de periode zondag-maandag-dinsdag is er behoorlijk wat onzekerheid rond het te verwachten weerbeeld. Het is uitkijken hoe dicht een depressie met kern ten zuiden van ons in onze buurt weet te komen.
Om te beginnen voor wat de bewolking, en daarmee samenhangend de temperatuur betreft, maar dan verder ook wat de kans op sneeuw betreft. Het is nog veeeeeel te vroeg om nu al over sneeuw te gaan spreken, maar zoals onderstaande kaartjes van de Amerikaanse weercomputer aantonen is dit momenteel wel één van de opties. (We zien deze onzekerheid ook vooral terug in de pluim van ECMWF)
Zoals zo vaak aangehaald zijn deze kaartjes enkel met een grote marge te interpreteren, en enkel indicatief naast de pluimverwachtingen te gebruiken.

//-->