screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 27/11/2017 - 11:46
Maandag en deels ook dinsdag vertoeven we tijdelijk in wat zachtere luchtmassa's, maar vanaf dinsdagavond wordt het kouder en vergroot de kans op winterse buien. Vooral op donderdag lijkt er ook voor Limburg een kans op (smeltende) sneeuwvlokken in te zitten. Wanneer we willen weten of er een kans bestaat op sneeuwvlokken, dan zijn niet zozeer de temperaturen in de onderste meters van de atmosfeer van belang maar wél de temperaturen in de hoge luchtlagen. Het moet vooral dáár in de eerste plaats koud genoeg zijn om sneeuwvlokken te kunnen laten vormen, en vervolgens moet het koud genoeg blijven om de vlokken tot beneden te laten overleven. Ook de luchtvochtigheid speelt hierin een rol, maar deze laten we nu voor het gemak even buiten beschouwing.
Kijken we naar de weerkaarten voor de volgende dagen, dan zien we de bovenluchten vooral vanaf woensdag erg koud worden. Op een goede 5km hoogte bedraagt de temperatuur dan maar liefst -35 tot -38°C. Vandaag, maandag, is dat slechts -23°C.
Kaartje voor donderdagmiddag: (Bron kaartjes: http://webservice.weeronline.nl/vakman_gfs)
In de eerste plaats zullen deze koude bovenluchten vanwege het contrast met het relatief warme zeewater voor de vorming van felle buien zorgen.
Op 1.3 kilometer hoogte blijft er vervolgens nog -6°C over:
Het nulgraden-niveau zal donderdagmiddag ergens rond 600m hoogte komen te liggen.
Op 2m hoogte loopt de temperatuur rond de middag echter op tot +4 a +5°C:
In de Ardennen schommelt de temperatuur dus rond het vriespunt, en als daar iets valt zal dat onder de vorm van droge sneeuw zijn. Sneeuw die daar ook zal blijven liggen.
Wanneer er in Limburg buien vallen, dan zullen deze in vele gevallen ook een winterse lading met zich meebrengen.
Echter aangezien het in de onderste honderden meters dooit zal die winterse lading toch wat natjes of vochtig zijn. Bij lichte neerslag kan een sneeuwvlok zelfs volledig gedooid zijn alvorens de bodem wordt bereikt, maar vooral tijdens intense neerslag kunnen meerdere vlokken gaan samenklitten en het deels tot beneden overleven. Ook al omdat de lucht tijdens hevige neerslag afkoelt. Het is dus best mogelijk dat we sneeuwvlokken in Limburg gaan zien dwarrelen. En hoe later het wordt, hoe lager de temperatuur uitvalt en hoe minder nat de vlokken zullen worden.
De grote vraag is nu echter: zullen de buien tot in Limburg geraken? Want daar zijn de weermodellen het niet over eens. Zo is er voor donderdag bijvoorbeeld de berekening van de Amerikaanse weercomputer, welke de buien - op enkele lokale uitzonderingen na- ten westen van Limburg houdt. Vooral de kustregio, en deels een zone tot halverwege het binnenland, zouden dan met talrijke buien af te rekenen krijgen.
De Europese computer laat de buien donderdag echter tot in Limburg reiken, en -niet onbelangrijk voor de liefhebbers van langlaufen of sneeuwlandschappen- ook tot de Ardennen.
Berekening Amerikaanse weercomputer voor donderdag:
Buien donderdag 7u-10u: Buien donderdag 10u-13u: Buien donderdag 13u-16u: Buien donderdag 16u-19u:
Berekening Europese weercomputer voor donderdag: