screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 02/09/2015 - 17:39
Dat riep woensdagnamiddag iemand verontwaardigd op mijn Facebook-pagina... Herkenbaar? Is het jou ook al eens overkomen?
Dit had misschien toch vermeden kunnen worden door een blik op de radarbeelden, alvorens die was buiten te hangen. Want inmiddels waren er toch al heel wat buitjes ontstaan ten westen van Limburg, en konden we verwachten (weerbericht) dat het aantal buien verder zou toenemen.
Enkel naar het laatste radarbeeld kijken kan echter ook tot verrassingen leiden. Buien kunnen immers snel activeren en toeslaan op plaatsen waar het op basis van eerdere radarbeelden nog wel een poosje droog zou moeten blijven. Die radarbeelden zijn immers metingen van de aanwezige neerslag op een bepaald moment. Het zijn geen glazen bollen die weten waar en wanneer er nieuwe buien zullen ontstaan. De verwachte radarbeelden zijn steeds gebaseerd op eerdere metingen en gaan ervan uit dat die buien intact blijven en niet van koers of omvang wijzigen. Heel vaak zal dat echter wel het geval zijn. Daarom kijk ik zelf ook NOOIT naar de verwachte radarbeelden. Ik trek enkel conclusies op basis van de werkelijk waargenomen beelden en de koers van regen en buien in het voorbije uur.
Hoe snel het kan gaan wil ik even met de radarloop tussen 14u50 en 16u50 aantonen, vertrekkend met het radarbeeld van 14u50 (12:50 UTC) waarop ter hoogte van de pijl nog geen bui te zien is (of net het begin ervan). Let er dan vervolgens op hoe er plots buien ontstaan en zeer snel uitgroeien tot lokale wolkbreuken. (geel-oranje echo's)
De echo's tussen 15u30 (13:30 UTC) en 15u50 ter hoogte van Halen bevestigen de mogelijkheid op een windhoos.
Bovenstaande radarbeelden zijn niet vrij beschikbaar, maar de radarbeelden van bijvoorbeeld buienradar.be of het KMI laten ook een voldoende duidelijk beeld zien.
Ter hoogte van Hasselt ontstond er rond 16u30 zelfs tijdelijk onweer in zo'n intense buienkern. Eerder was dat ook al even het geval in de buurt van Lummen.
Op de radarbeelden zien we ook goed dat de wolkbreuken slechts klein waren van omvang, wat haast altijd het geval is. Veel te klein om een volledige stad onder water te zetten, en dat bleek ook mooi uit de reacties op mijn Facebook-pagina:
Het is dus ook onmogelijk om exact aan te geven waar de kern van een bui gaat passeren. Daarvoor bestaat geen glazen bol...
Op sommige plaatsen is het vandaag zo goed als droog gebleven, terwijl elders het water door de gang stroomde. Dat zijn buien, en zo gaan we er de komende dagen nog wel mogen verwachten. Wie de was buiten wil laten drogen gaat dus goed de radarbeelden in de gaten moeten houden. En om te beginnen misschien ook de lucht, want aan de wolken is vaak ook te herkennen dat er zich al dan niet snel buien gaan vormen.
//-->