Minstens 10 dagen winters met stevige nachtvorst

Ruben - 21/02/2018 - 19:18

Inmiddels is al wel een poosje duidelijk dat de trend die zich reeds een kleine week geleden begon af te tekenen zal gaan uitkomen: februari krijgt een zeer winters slot. We hebben immers te maken met een niet alledaagse luchtdrukverdeling waardoor kou vanuit Rusland op transport naar Limburg wordt gezet, al gaat het te ver om over extreme kou te spreken. De zon zal bovendien veel compenseren.

Droge kou

Momenteel (woensdag) is het reeds enkele dagen licht winters met vooral koude nachten. Overdag komt de temperatuur voorlopig nog rond een graad of 5 uit, maar vanaf zondag schakelt de winter een versnelling hoger en verliezen we overdag nog een graad of 5. Dit betekent dus dat Limburg maxima rond het vriespunt mag verwachten. Ik vermoed dat de temperatuur op de meeste plaatsen toch net boven dat vriespunt zal pieken, vanwege het feit dat de zon toch al serieus aan kracht begint te winnen. Maar 's nachts gaan we naar waardes tussen -5 en -10°C.

In de temperatuurpluim van het Europese weermodel ECMWF is de eensgezindheid tot en met volgende woensdag groot:

Ook daarna nog opteren de meeste scenario's voor een voortzetting van het koude weer, al gaan de scherpste kantjes er overdag waarschijnlijk wat vanaf.
De rode en blauwe lijn zijn op deze termijn niet echt méér waard dan de andere berekeningen. De reden waarom we de temperatuur bij deze berekeningen vanaf donderdag zien oplopen is in dit geval een toename van de bewolking met regen- of sneeuwkansen.

In de neerslagpluim zien we echter dat deze lijntjes maar weinig bijval krijgen, waardoor de kans op sneeuw of andere neerslag voorlopig klein blijft. Het is wel iets om op te volgen, aangezien kleine storingen vaak pas op kortere termijn goed door de modellen worden opgepikt.

 

Schaatsen op natuurijs?

Vermoedelijk zal er op sommige ondiepe plassen geschaatst kunnen worden, maar we moeten er toch rekening mee houden dat de zon de oevers overdag flink zal opwarmen waardoor er vanaf de zandige kanten dooi kan optreden. De situatie zal dus sowieso van plaats tot plaats verschillend zijn.
Een voordeel zijn echter wel de lage dauwpunten (droge lucht) en matige tot vrij krachtige wind. Die wind zal de warmte vlot kunnen afvoeren. Wat vele mensen niet weten is dat ijs zelfs bij positieve temperaturen kan aangroeien indien de dauwpunten laag genoeg zijn en de wind de stollingswarmte vlot kan afvoeren... In ieder geval heeft het zin om vanaf nu reeds de situatie op locatie op te volgen om te zien waar er eventueel langdurig wakken aanwezig blijven. Dan kan je dáár alvast niet door verrast worden wanneer het er op een zonnige zondag allemaal wel betrouwbaar uitziet...