screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 29/06/2015 - 10:34
Het record van 38.2°C in Kleine Brogel
Nu de weerkaarten er uitzonderlijk heet uitzien wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke 40°C.
Al tientallen jaren vragen meteorologen zich af of het überhaupt mogelijk is om de kaap van 40°C in België te bereiken. Want zo eenvoudig is dat niet op dit stukje Aarde met een gematigd zeeklimaat. Er spelen tal van processen mee die elk precies goed moeten vallen om temperaturen boven 35°C mogelijk te maken. Dat gebeurt de laatste jaren wel iets makkelijker dan vroeger, met dank aan de opwarming van ons klimaat. Toen op 20 augustus 2009 in Kleine Brogel een maximumtemperatuur van 38.2°C werd bereikt groeide het vertrouwen in het idee dat die 40°C hier wel degelijk haalbaar moet zijn. 20 augustus is immers laat op het seizoen, wanneer de dagen al een stuk korter zijn dan begin juli nog het geval is. Hoe langer de dagen, hoe meer tijd de zon hoog aan de hemel krijgt om de temperatuur te doen oplopen...
Maar records zijn niet zomaar records natuurlijk. Het is erg moeilijk om records te verbreken, al worden er tegenwoordig wel veel vlotter warmte-dagrecords gebroken dan enkele decennia geleden het geval was. Voorlopig is die 38.2°C van 20 augustus 2009 te Kleine Brogel echter nog steeds de hoogste waarde die ooit in een officiële thermometerhut is gemeten.
Kunnen we die 38.2°C verbreken?
Wel, op basis van de huidige weerkaarten is die kans zeker op zaterdag aanwezig, maar mogelijk ook al op vrijdag.
Maar daarvoor mag er dus geen kink in één van de vele kabeltjes komen die elk hun steentje bijdragen aan de extreme hitte.
Kunnen we de 40°C bereiken?
Daarvoor zullen we dus eerst voorbij het record van 'slechts' 38.2°C moeten geraken. En daar dan vervolgens nog eens minstens 1.7°C bovenop doen!
Dat lijkt haast onmogelijk, want een temperatuurrecord met 1.7°C scherper stellen is klimatologisch gezien ontzettend veel. Dit wordt dus heel erg moeilijk, maar het is op basis van de huidige weerkaarten niet onmogelijk.
Een aantal zaken die roet in het eten zouden kunnen gooien
Ten eerste zal de bewolkingsgraad een voorname rol spelen. Het is steeds mogelijk dat er op vrijdag- of zaterdagochtend overblijfselen van buien over Limburg drijven, en daarmee een valse start veroorzaken voor de opwarming op die respectievelijke dagen. Daarnaast kan er ook nieuwe bewolking ontstaan. Stapelbewolking die in de loop van de dag uitmondt in warmteonweders. Het maximum op een zonnige dag kunnen we ergens rond 17u verwachten, dus tot die tijd mag er geen bewolking voor de zon schuiven.
Ook de droogte van de bodem is een belangrijke parameter. Een kurkdroge bodem warmt sneller op dan een vochtige of natte. Dus is het belangrijk of er donderdagavond al dan niet buien vallen. En hoeveel water die buien dan met zich meebrengen en daarmee de bodem in meerdere of mindere mate bevochtigen.
Een andere factor is de windkracht. Een zuchtje meer of minder wind zal voor meer of minder menging tussen de onderste luchtlagen zorgen en daarmee ook een rol spelen in de temperaturen die we in thermometerhut zullen meten.
Dan is er ook nog het tijdstip waarop ons de warmste luchtmassa's vanuit Frankrijk bereiken. Gebeurt dat pas 's avonds of 's nachts dan kan het zijn dat we makkelijk enkele graden 'missen'.
Met andere woorden: een temperatuurrecord zit er zeker in, maar we gaan daar pas zeker van zijn eens er 38.3°C op een thermometer in een officiële thermometerhut verschijnt.
//-->