Onweerskansen voor Limburg toegenomen

Ruben - 13/08/2015 - 11:12

charts_harmonie_pcp_bnl_20.gif

Volgens de meeste weerkaarten op woensdag zou Limburg een reële kans maken om donderdagavond te ontsnappen aan de ergste onweersbuien, op misschien een enkele lokale bui na. Op donderdagochtend schetsen de weercomputers echter een ander beeld. Zelfs de Europese weercomputer voorziet nu meer organisatie in de buienlijn die vanaf de vooravond vanuit het zuiden verwacht kan worden. Ook andere weercomputers berekenen nu een goed georganiseerde onweerslijn die ook Limburg zal meepakken. Zoals steeds zal het op de meeste plaatsen wel meevallen, maar lokaal kan het hevig tekeer gaan, met hagel en windstoten erbij. Evenementen zouden uit voorzorg toch best met het slechtste scenario rekening houden. Over de timing lopen de berekeningen helaas sterk uiteen. De meeste weermodellen houden het droog tot na 20u, maar ons Europees model voorziet de buien al vroeg op de avond. Hieronder een overzichtje met de weerkaarten volgens 4 weercomputers: ECMWF, GFS, Hirlam en tot slot Harmonie. 

ECMWF (kaartjes per 3 uur): Volgens deze versie kunnen we de onweerslijn naar schatting reeds rond 18u (16UTC) boven Limburg verwachten.

//-->

GFS (kaartjes per 3 uur): Volgens deze versie is de kans groot dat het tot pakweg 22u (20UTC) droog blijft, waarna we dus ons deel van de buien meekrijgen.

Hirlam (kaartjes per uur): Ook hier zien we organisatie in de buienlijn, al laat dit model deze buien in de buurt van de grens met Nederland snel uit elkaar vallen. De vraag volgens dit scenario is dus of de organisatie lang genoeg stand houdt om het tot het noorden van Limburg uit te zingen.

Harmonie: Deze weercomputer voorziet het strafste scenario met twee golven van zware onweersbuien. De eerste tussen 20u en 22u en de tweede tussen 23u en 2u.

Bovenstaand scenario is ook het scenario dat je vanochtend te zien kreeg als je op buienradar.nl/be naar de verwachting voor de volgende 24u keek. Dit is dus absoluut geen radarbeeld, welke een meting is van de aanwezige neerslag op een bepaald moment, maar 1 van de vele computerberekeningen. Buienradar.nl/be baseert z'n verwachting dus op het Harmonie-model. De scenario's volgens de andere weermodellen hierboven tonen mooi aan dat zo'n berekening van zo'n weermodel per definitie onbetrouwbaar is. We gaan dus sowieso moeten afwachten. De modellen hebben ons geleerd dat er kans is op onweer, vanaf nu moeten we die modellen (=berekeningen) laten voor wat ze zijn en ons baseren op de feitelijke gebeurtenissen die de radarbeelden (=meting) en satellietbeelden (=foto) ons tonen.

//-->