screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 29/08/2017 - 21:35
De laatste jaren zijn de radarbeelden bijzonder populair geworden. Met dank aan de opkomst van de apps, maar vooral ook omdat ze nu gratis te verkrijgen zijn. De tijd dat je 75 euro per maand aan het KMI moest betalen om inzage te krijgen in de radarbeelden die met ons eigen belastinggeld werden bekomen is gelukkig al een hele poos voorbij... Toch merk ik dat veel mensen niet goed weten wat ze zien op zo'n radarbeeld. Wel, een radarbeeld is eigenlijk enkel een weergave van de neerslag die gemeten wordt door een radarsysteem. Wanneer wij dus naar een radarbeeld kijken zien we steeds een meting uit het verleden. Of dat verleden nu 30 seconden, 5 minuten of 2 uur achter ons ligt.
Dit betekent ook dat wanneer je vooruit gaat kijken in de tijd, je niet meer van een radarbeeld mag spreken. Het gaat dan sowieso om een projectie of berekening, en deze toekomstvoorspelling is meteen een stuk onbetrouwbaarder dan een meting van de feiten. Helaas bestaan er heel wat websites waarop 'Radarbeelden tot 24 uur vooruit' te vinden zijn. Dit is dus een compleet foutieve benaming en zorgt ervoor dat vele mensen misleid worden en niet meer weten wat ze zien. Men gaat immers vaak de toekomstberekening evenwaardig interpreteren als de werkelijk gemeten radarbeelden, niet wetende dat het om twee totáál verschillende zaken gaat. Om vervolgens soms te concluderen dat 'de radarbeelden niet juist waren'.
Ik heb er een voorbeeldje van dinsdagavond 29 augustus bijgehaald, afkomstig van misschien wel de bekendste radarwebsite en radarapp: buienradar.be.
Daar zijn de radarbeelden tot 24u vooruit te vinden, en die tonen voor woensdag 17u en 18u de volgende beelden:
Deze beelden kunnen dus onmogelijk reeds gemeten zijn, aangezien het gaat over een moment in de toekomst. Nee, het gaat hier meerbepaald om een berekening van het weermodel HARMONIE.
Deze kaartjes zijn oa. op www.weerplaza.nl terug te vinden:
Dit is dus de berekening van slechts 1 model, waarbij je moet weten dat er meer dan 10 verschillende van dit soort modellen bestaan die elk met een andere berekening komen. Je kan zo'n berekening van één model enkel gebruiken als een indicatie, maar je moet dus steeds weten dat de werkelijkheid er sowieso anders uit zal zien. Helaas is er geen enkel model als beste aan te duiden.
Voor de volledigheid pak ik er even AROME bij als voorbeeld van een andere berekening:
Bij deze berekening zitten de buien dus wat westelijker. Maar alles bij elkaar kan je op basis van deze twee berekeningen al wel concluderen dat de kans op buien ergens boven Limburg tussen 17u en 19u best groot is, en dat die buien lokaal fel kunnen zijn.