screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 08/05/2016 - 13:47
De kaartjes met temperatuurmetingen kleuren al enkele dagen oranje-rood, en ook vandaag is het weer hoogzomer in Limburg. Onder een grotendeels blauwe hemel was de temperatuur om 13u alweer opgelopen tot 25°C en meer. Zoals steeds zal het in achtertuintjes of op terrasjes, beschut van de wind, nog wel enkele graden warmer zijn. Er staat dus wel merkbaar meer wind als de voorgaande dagen, maar laat dit alsjeblieft geen domper op de zomervreugde zijn. Want het kan deze tijd van het jaar allemaal snel afgelopen zijn, zodra de wind niet meer uit het zuidoosten maar eerder uit het noordwesten gaat waaien. Voorlopig is dat nog niet het geval en mogen we nog wel een dag of 4-5 rekenen op maxima boven de 20°C. Dat zou betekenen dat we in deze meimaand een ononderbroken reeks van 8 tot 9 dagen met maxima boven 20°C hebben gekregen... iets wat echt niet elk jaar gebeurt.
In het tweede deel van de week komt er wel al een noordcomponent in de windrichting, maar alles wijst erop dat we pas zaterdag in de echt koele noordwestelijke stroming terecht zullen komen. Met dan nog maxima tussen 12 en 15°C. Dat is dus meer dan 10°C eraf t.o.v. wat we nu mogen meemaken.
//-->
Zowel in de temperatuurpluim van ECMWF als die van GFS zien we deze trend momenteel zeer duidelijk terug.
Al zijn er ook wel signalen die op een mogelijk vrij snel herstel wijzen, maar dat is toch nog erg koffiedik kijken.
Temperatuurpluim ECMWF:
Temperatuurpluim GFS:
Het is wel zo dat er vanaf maandag en zeker dinsdag dagelijks kans is op een aantal lokale buien, soms met onweer.
Waar en wanneer die buien precies gaan toeslaan is onmogelijk te voorspellen. In de eerste plaats gaan we omhoog moeten kijken naar de opborrelende stapelwolken, welke buiten ons zichtsveld ook als groeiende witte plukken op de satellietbeelden te ontdekken zullen zijn. Vervolgens is het inschatten welke stapelwolken het buienstadium gaan bereiken. Dat zal dus niet voor iedere Limburger dagelijks het geval zijn, maar op meerdere plaatsen zal het van tijd tot tijd eens nat worden. Gezien de hoge temperaturen zal het dus ietwat zwoel gaan aanvoelen, zeker in het verdampende vocht nadat er een bui is gepasseerd.
Voor de hooikoortspatiënten zijn dergelijke buien uiteraard meer dan welkom, zodat de pollen uit de lucht worden gewassen.
//-->
Buienindicatie dinsdag-woensdag-donderdag (telkens voor een periode van 3 uur):