screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 03/06/2016 - 12:03
Beste bezoeker,
Lees alsjeblieft eerst even de eerste twee alinea's omdat ze belangrijk kunnen zijn voor een juiste interpretatie van de weerberichten. Niet alleen vandaag, maar voor de rest van je leven.
Ik heb de voorbije dagen immers gemerkt dat niet iedereen bijvoorbeeld op dezelfde manier omgaat met waarschuwingen.
Ook de volgende uren en dagen zullen we nog rekening moeten houden met de kans op regen- en onweersbuien. Daarvoor moet dus ook gewaarschuwd worden, ook al hoeft zo'n waarschuwing absoluut niet te betekenen dat het overal effectief elke keer prijs zal zijn. Het meest vervelende voor mij om de dag nadien te moeten lezen is iets in de zin van "ze hadden gisteren ook onweer voorspeld, maar dat is er niet van gekomen". Dat betekent dus dat die persoon helaas niet begrijpt hoe het werkt. Want om te beginnen wordt er niets voorspeld. Een weerbericht is altijd een kansverwachting, waarin we trachten zo goed mogelijk het weerbeeld te beschrijven dat op dat moment het meeste kans maakt om uit te komen. En waarin kansen op bepaalde verschijnselen worden vermeld indien die kansen op basis van verschillende afwegingen de moeite waard zijn om te vermelden. Maar als we enkel zouden mogen waarschuwen wanneer er iets met zekerheid zal gebeuren, dan moeten we wachten tot iemand een glazen bol uitvindt waarmee we de toekomst kunnen voorspellen. Want in het weer zijn er zelden zekerheden, zeker niet voor wat extreme weerfenomenen betreft.
Ik doe er steeds al het mogelijke aan om de regio's die gevoelig zullen zijn voor regen- en onweersbuien zo snel als het kan aan te duiden. Om te beginnen raadpleeg ik hiervoor meerdere -soms tot 8- verschillende weermodellen. Maar vaak wordt pas in de loop van de dag zelf duidelijk waar het echt naartoe gaat, wanneer de buien al dan niet plots ontstaan en zichtbaar worden op radar- en satellietbeelden. Zo kregen we woensdag een voltreffer te verwerken, die ondanks de waarschuwingen op basis van de weerkaarten, eigenlijk ook net zo goed net langs ons door had kunnen gaan. En zo ontsnapten we donderdagavond in laatste instantie nipt aan de buien, al hadden ze net zo goed opnieuw tientallen liters boven Limburg kunnen droppen. Met alle gevolgen vandien. Dat was ook de berekening van meerdere weercomputers. Het grote probleem -en dat zal altijd zo blijven- is dat weercomputers nooit precies kunnen aangeven waar de buien precies gaan ontstaan, hoe intens ze worden en voor hoelang. Dit hangt allemaal af van details in complexe atmosferische processen. De weermodellen kunnen ons wel een zeer goede indicatie geven over het feit of er dreiging voor buien of onweer aanwezig is, of net niet. En door meerdere modellen te raadplegen kunnen we nog een beter gevoel krijgen voor zekerheden of onzekerheden. Net als ook de zogenaamde pluimverwachtingen ons daarbij kunnen helpen.
Bedankt voor uw aandacht.
//-->
Nu voor wat de situatie voor de volgende uren en dagen betreft;
De scheidingszone tussen stabiele warmte en stabiele koelte blijft de komende tijd dicht in de buurt van Limburg. Die zone bevat onstabiele luchtmassa's waarin door verschillende processen van tijd tot tijd nieuwe buien ontstaan. Vaak speelt de temperatuur hierbij een grote rol. Op vrijdag zitten we een groot deel van de dag net aan de koelere kant, maar de volgende dagen schuift de warmte verder naar het zuiden. Dit betekent dat de onstabiele luchtmassa's mee naar beneden zullen schuiven, en mits wat meeval uiteindelijk zelfs volledig ten zuiden van Limburg uitkomen. Dat lijkt ten vroegste zondag te kunnen gebeuren, maar de kans is groter dat we pas vanaf midden volgende week in een veilige gordel terechtkomen. Met zomerse temperaturen.
Beneden wil ik twee voorname modellen, waarvan de berekeningen ook individueel zijn terug tevinden in diverse apps, naast elkaar zetten voor wat de neerslagindicatie voor de komende dagen betreft. We zullen zien dat de berekeningen soms beter en soms minder goed overeenkomen. En waaruit blijkt dat er voor de volgende dagen geen garantie op een zorgeloze droge dag te geven is, maar dat een kleine verschuiving ook grote gevolgen kan hebben. In gunstige of ongunstige zin.
Overigens ziet het blauw op de kaartjes er misschien ook wat te dreigend uit. Want dit is nog wel een belangrijke toelichting bij deze kaartjes; de rode streeplijnen geven aan dat het om convectieve neerslag gaat. Buien dus, en die zullen niet overal of overal gelijkmatig toeslaan. Een blauwe zone betekent dus niet dat het daar volgens deze berekening zal regenen, maar dat er daar op dat moment kans is op buien van een zekere intensiteit. (Bron kaartjes: http://www.weathercast.co.uk/)
Vrijdagavond 17u-20u: Beide modellen komen in de loop van de avond met buien vanuit het noordoosten.
ECMWF GFSVrijdagavond 20u-23u:
ECMWF GFS//-->
Zaterdagnamiddag 14u-17u: In de versie van ECMWF is er vooral kans op buien in het zuiden. Bij GFS is er geen verschil doorheen Limburg aan te geven, tenzij dan misschien met een lichte voorkeur voor het westen.
ECMWF GFSZondagnamiddag 17u-20u: In de versie van ECMWF is er minder nodig om de buien nog net een tikkeltje zuidelijker, buiten Limburg te krijgen.
ECMWF GFS
Maandagnamiddag
ECMWF GFSTot slot nog even de temperatuurpluim erbij, om aan te tonen dat het de volgende dagen best wel warm wordt, en dat er dus zeker en vast ook mooie perioden met aangenaam zomerweer zullen voorkomen.