screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 23/06/2015 - 12:28
Nu er via verschillende media-kanalen berichten zijn verschenen over aanhoudend zomerweer en zelfs hitte, lijkt het me goed om eens wetenschappelijk naar de feiten te kijken.
En als we het over de lange termijn hebben, dan moeten we er in de eerste plaats de pluimverwachtingen bijnemen. Het is volkomen fout om af te gaan op 1 berekening als je verder dan enkele dagen vooruit wil gaan kijken, laat staan een hele week. Meer uitleg over mijn aanpak is via deze link te vinden.
In dit geval neem ik er de temperatuurpluim van de Europese weercomputer bij, waarin 50 verschillende scenario's zijn uitgezet, afhankelijk van kleine verschuivingen in de gegevens waarmee de weercomputer is gaan rekenen. Hoe dichter de lijntjes bij elkaar liggen, hoe minder gevoelig de uitkomst is voor kleine verschuivingen en hoe betrouwbaarder de verwachting zodoende is. Lopen de verschillende lijntjes sterk uit elkaar dan is er maar een kleine verschuiving nodig om tot een compleet verschillend weerbeeld te komen.
In de jongste temperatuurpluim zien we hoe de betrouwbaarheid in de te verwachten temperaturen tot en met zaterdag groot is. De volgende dagen bouwen we op naar een piek op vrijdag, waarna er tijdens het weekend een afkoeling volgt. Let op: We zien hier de verwachte temperaturen voor 8u, 14u, 20u en 2u met mekaar verbonden. Dat betekent dat de maximumtemperatuur (17u) hoger kan uitkomen dan deze pieken.
Vervolgens zijn we op zondag wat meer spreiding ontstaan, waardoor we niet zeker zijn of het eerder 18 dan wel 23°C .. of iets ertussen wordt.
Maar vanaf maandag wordt de spreiding plots erg groot, met meerdere scenario's die naar 30 a 36°C oplopen. Dat zou feitelijke maxima tot 38 a 39°C kunnen betekenen. Echter, er zijn veel meer scenario's die het minder heet laten worden, met maxima tot bijvoorbeeld 22°C. Dus in feite hebben we een onzekerheidsmarge van meer dan 15°C op de verwachting... die dus eigenlijk geen verwachting genoemd kan worden.
Het is jammer dat sommige websites wel al uitpakken met hoge beloftes, wat dus in feite volkomen fout is. Ga als weersverwachter alsjeblieft niet gokken en doen alsof je het zeker weet wanneer je eigenlijk zou moeten weten dat het nog alle kanten uit kan.
//-->
Cruciaal voor de verdere ontwikkelingen vanaf begin volgende week is de positie van de kern en as van een hogedrukgebied over het oosten van Europa. Langs de westflank van dat hoog wordt immers bloedhete lucht omhoog gepompt. Maar gaat die hete luchtstroom uiteindelijk ook over Limburg trekken?
Volgens deze kaart van de Amerikaanse computer wel: (Het hogedrukgebied kruipt voldoende noordelijk)
Volgens deze kaart van de Europese weercomputer niet: (Het hogedrukgebied blijft te zuidelijk)