screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 10/04/2016 - 19:21
Reeds sinds enkele dagen vermeld ik in de trendverwachting onder de weertabel voor de volgende dagen dat de verwachting voor komend weekend erg onzeker is.
Dat viel duidelijk af te leiden uit de temperatuurpluimen, aangezien we hierin een enorme spreiding konden zien. Kijkend naar zondag bedroeg die spreiding in de pluim van de Europese weercomputer van zaterdagochtend liefst 15 graden: van 10 tot 25°C.
Wat meer uitleg over de temperatuurpluim.
************************************************
Weercomputers trachten steeds een berekening voor de toekomst te maken op basis van actuele metingen die in natuurkundige formules worden gevoerd. Helaas zijn metingen nooit 100% betrouwbaar, en -vooral- eigenlijk ook steeds onvolledig. We kunnen immers nooit de volledige toestand van de atmosfeer in alle luchtlagen op een zeker moment perfect meten.
Om het effect van de onvolkomendheden in de invoergegevens (metingen) voor de weercomputers in kaart te brengen heeft men de zogenaamde pluimverwachtingen gemaakt. Hierin zien we steeds een hoofdberekening (= de rode lijn), welke gemaakt wordt op basis van onze huidige kennis van de toestand van onze atmosfeer. Maar omdat er altijd gaatjes zijn in die kennis (gebrek aan metingen), sluipen er dus ongetwijfeld foutjes in de berekeningen. Hoe verder vooruit, hoe groter het effect wordt van die kleine foutjes. Met andere woorden: de fout wordt steeds groter en leidt dus tot steeds grotere fouten in de verwachting. Uiteraard weten we niet hoe die beginfoutjes er precies uitzien, en daarom gaan we moedwillig foutjes aanbrengen in de verzameling van metingen waarmee de hoofdberekening wordt gemaakt. Zodoende krijgen we een hele waaier aan berekeningen (de pluim) waarin we het effect zien van die moedwillig aangebrachte foutjes, welke dus ook werkelijke foutjes zouden kunnen zijn. Elk van die berekeningen zou dus in principe ook de juiste kunnen zijn. (tot op zekere termijn)
De blauwe lijn is hetzelfde als de rode lijn, maar wordt berekend met dezelfde nauwkeurigheid (grid) als de groene lijntjes. Deze berekeningen zijn wat grover dan de hoofdberekening om tijd en rekenkracht van de weercomputers te besparen. Anders zouden de pluimen veel te lang op zich laten wachten en geen waarde meer hebben. Deze zogenaamde controle-run dient om het effect van de lagere nauwkeurigheid te kunnen inschatten.
************************************************
//-->
In de temperatuurpluim van zondagochtend zien we nog steeds een grote spreiding, al gaan de scherpste kantjes er aan de bovenkant wel af.
Dat de hoofdberekening (rode lijn) niet méér waard is dan de andere mogelijkheden blijkt duidelijk als we naar het verschil tussen de temperaturen in de verschillende pluimen voor zondag kijken.
Vandaag (zondag) hebben we de Amerikaanse weercomputer dan ook de twee uitersten zien berekenen in z'n hoofdrun:
Temperatuurkaartje voor zondag volgens de ochtendrun:
Temperatuurkaartje voor zondag volgens de avondrun:
Ook de Amerikaanse computer levert ons een pluimverwachting, zij het met wat minder verschillende scenario's. Maar ook hierin vinden we een grote spreiding terug voor het weekend en zeker zondag.
//-->