screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 04/05/2020 - 09:50
De volgende dagen laten we de wisselvallige voorbije week achter ons en is het voor de vele liefhebbers opnieuw genieten van aangenaam lenteweer. Het blijft tot en met zaterdag immers droog met veel zonneschijn. Bovendien zal de temperatuur er dagelijks een schepje bovenop doen, om op vrijdag en zaterdag te pieken tot maxima tussen 22 en 24°C. Op zondag zal die temperatuur volgens de huidige trend echter een sterke terugval kennen, waarna het ook weer voor langere tijd vrij koel zou kunnen blijven met maxima tussen 11 en 14°C.
Lees verder onder de reclame.
De scherpe terugval van de temperatuur, met nog maxima tussen 11 en 14°C is ook mooi te zien in de temperatuurpluim. Op zich geen probleem, alleen... alleen is er nu een gevaarlijk virus in de wereld. Wanneer men vreest dat dit virus in het najaar weer sterk zou kunnen opleven, dan is dat omdat vele mensen in die periode vanwege het koudere weer binnen blijven. En binnen kan men elkaar zoals bekend veel makkelijker besmetten, zo gaat dat ook elke winter met de seizoensgriep. Nu de maatregelen misschien te snel versoepeld worden is het wat mij betreft spannend afwachten wat het effect in deze koele mei-periode zal zijn. Zeker omdat er op vrijdag en zaterdag veel mensen in elkaars buurt zullen komen vanwege het mooie en warme weer... Dus wees verstandig en hou alsjeblieft voldoende afstand van elkaar. Er komt nog een lange zomer aan met véél mooie en warme dagen. Het zou zonde zijn om deze verplicht in ons kot te moeten beleven...
Uit deze temperatuurpluim valt ook af te leiden dat we het risico op nachtvorst tussen 12 en 15 mei goed in de gaten moeten houden.
De kans dat het voor de gevoelige gewassen eens tot schadelijke vorst komt is veel groter dan dat we sneeuwvlokken zullen zien.
Voorwaarden: helder, windstil, koude bovenlucht en een droge bodem. Vooral de eerste twee factoren zijn nog een groot vraagteken.
Lees verder onder de reclame
Het is niet uitgesloten dat er volgende week eens een bui van smeltende sneeuw valt in de Ardennen. In Limburg is dat echter erg zeer onwaarschijnlijk, zelfs in de vroege ochtend. Al zou de bovenlucht wel koud genoeg kunnen worden voor hagel, maar dat was de voorbije dagen ook al het geval.
Het is eigenlijk veel te vroeg om nu al over Ardense sneeuw te speculeren, ruim een week van tevoren. Maar bepaalde weermannen en krantenkoppen dwingen mij ertoe vanwege de vragen die zij met hun uitspraken bij vele mensen oproepen. Zelfs in januari is het erg riskant om van sneeuw te spreken op een termijn van meer dan 5 dagen vooruit, laat staan in mei. Want of en wanneer er neerslag zal vallen is door de weermodellen onmogelijk te berekenen. Zelfs voor zondagmiddag bestaan er al grote verschillen tussen de verschillende weermodellen: