Update wind en neerslag(vorm) donderdag/vrijdag

Ruben - 11/01/2017 - 19:26

Wind

In de loop van donderdagavond zal een depressiekern van west naar oost over onze omgeving trekken.
Afhankelijk van de precieze koers zou dit zeer tijdelijk voor een gemeen windveld boven Limburg kunnen zorgen. Er zijn modellen die zelfs tot 8 Beaufort (stormachtig) boven Limburg gaan, met rukwinden tussen 80 en 100km/u.
Dit is dan wel het slechtst mogelijke scenario. De kans is groot dat het allemaal wat minder zal zijn, maar het is wel iets waar we rekening mee moeten houden.

Volgens het Hirlam-model trekt de kern van de depressie erg zuidelijk, en zal zodoende ook het sterkste windveld volledig ten zuiden van België blijven.
In dat geval komt er slechts 5 Beaufort over Limburg te staan.

Volgens het Harmonie-model trekt het sterkste windveld net ten zuiden van Limburg voorbij, met over het zuiden van de provincie mogelijk even 6 tot 7 Beaufort. Over het noorden zouden de rukwinden niet hoger dan 60km/u geraken, over het zuiden kan dat 75km/u worden.

Beneden het slechtst mogelijke scenario, geschetst door de Amerikaanse computer GFS, met een windveld tot 8 Beaufort en rukwinden tot 90km/u over heel de provincie.

Samen met de (smeltende) sneeuwvlokken - zie beneden - zal de wind voor een zeer slecht zicht op de wegen zorgen.

//-->

 


Neerslag

In eerste instantie zal er regen vallen. Naarmate de avond vordert zal de neerslag echter steeds vaker een winters karakter krijgen. Dit door het afkoelen van de bovenluchten. 
De temperaturen in de onderste meters van de atmosfeer blijven licht positief, waardoor er dus steeds sprake blijft van dooi. Toch zou er regionaal een sneeuwlaagje gevormd kunnen worden indien de neerslag een poosje voldoende intens blijft naar beneden komen. De sneeuwvlokken zullen de temperatuur in de lucht dan tijdelijk meenemen richting het vriespunt. Zodra het minder hard gaat sneeuwen -of helemaal stopt- gaat de temperatuur weer wat oplopen. Ik acht de kans op een sneeuwlaag van betekenis het grootst over het zuidoosten van de provincie. Vraag me echter niet naar centimeters, want daar valt niets zinnigs over te zeggen. Vanwege de lichte dooi en het feit dat buienstraten voor grote regionale verschillen kunnen zorgen. Maar ook -en vooral- vanwege de onzekere koers van de depressiekern. Ten noorden van de kern valt er slechts weinig neerslag.

Beneden enkele kaartjes volgens het Harmonie-weermodel.
Voor wie niet vertrouwd is met weermodellen: deze kaartjes zijn indicatief te gebruiken, dus zeker niet letterlijk. Een berekening door een weermodel komt nooit perfect uit.

Neerslag donderdagavond 18u: Overal valt er neerslag.

De neerslag valt als regen (blauw)

 

Neerslag donderdagavond 23u: Er valt nog steeds overal neerslag

De neerslag zal stilaan een winterse vorm aannemen: (rood)

//-->

Neerslag vrijdag 3u: Regionaal nog steeds stevige buien


Wat er valt zal een winterse vorm hebben, vanwege de koude bovenluchten.

De temperatuur ligt rond 3u gemiddeld rond +1°C, maar zal op de plaatsen met intense sneeuwval wel tijdelijk richting het vriespunt zakken:

Dit zijn dan de verwachte temperaturen voor 5u:


De 0°C is dus voor de regio's met buien. Waar het droog wordt loopt de temperatuur iets op.



Als we naar de kaartjes voor 7u vrijdagochtend kijken, dan zien we dat er nog steeds kans is op lokaal intense buien.
Dat wordt dan korrelsneeuw, stofhagel of sneeuw.

Het effect op de temperaturen van dergelijke buien zien we ook weer mooi op dit kaartje:

 

Uiteindelijk zal de temperatuur in de loop van vrijdagvoormiddag oplopen tot +2 a +3°C. In de loop van de namiddag komt er dan een nieuwe neerslagzone opzetten vanuit het noordwesten.
De temperatuurkaartjes geven aan dat deze het kwik opnieuw mee omlaag zal nemen, er dus weer kans is op sneeuw of smeltende sneeuw.
Meer daarover echter in de loop van donderdag, aangezien het sowieso om details gaat die ongetwijfeld nog wat zullen worden bijgeschaafd.

Persoonlijke bedenking: 40 jaar geleden was het waarschijnlijk een graadje kouder geweest, en zou veel meer neerslag onder dezelfde omstandigheden als sneeuw zijn gevallen. Die sneeuw zou dan waarschijnlijk ook makkelijker zijn blijven liggen.

//-->