screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 16/09/2014 - 12:24
(Update 17/9 beneden)
De weercomputers hebben momenteel de grootste moeite met de details vanaf donderdag. Onstabiele luchtmassa's komen dan tot vlak in onze buurt te liggen, en kleine wijzigingen op de weerkaarten kunnen het verschil maken tussen een volledig droge dag en een aantal fikse onweders vanuit het zuiden.
De kans op buien wordt mooi geïllustreerd door de vele leden uit de neerslagpluim van de Europese weercomputer die voor zowel donderdag, vrijdag, zaterdag als zondag met een neerslagsignaal komen, vooral overdag. Dit laatste als gevolg van de hoge temperaturen in vochtige luchtmassa's waardoor de buienvorming gestimuleerd wordt naarmate het warmer wordt.
Dit soort pluimen wordt gebruikt om de zekerheid/onzekerheid van de weerkaarten in kaart te brengen. Elk lijntje stelt een scenario voor dat het gevolg is van een berekening die start met een lichte aanpassing aan de beginwaarden waarmee de berekening wordt uitgevoerd. Zo komen we aan een waaier van 42 mogelijkheden. De rode lijn is de berekening die we zien op de weerkaarten, en wordt bekomen zonder aanpassingen aan de beginwaarden. Indien de rode lijn het traject volgt van de meerderheid van de andere berekeningen is er een vrij grote kans dat die berekening het ongeveer bij het rechte eind zal hebben. (Ongeveer, want een weerkaart is per definitie nooit 100% correct)
Die laatste kan namelijk wel eens sterk op en neer flipperen, waardoor je als weersvoorspeller niet meer weet wat er nu van is.
Dit is bijvoorbeeld ook de reden waarom weerberichten soms plots sterk veranderen. Vooral dan de geautomatiseerde tabellen, welke enkel gebaseerd zijn op dat rode lijntje zonder verdere interpretatie. In een tabel met cijfertjes zie je uiteraard niet of buien dicht of ver uit de buurt zijn en of je gerust kan zijn dat het straks niet allemaal totaal anders is. Deze pluimen geven ons daar dus wel een goede indicatie over.
Zo zien we dat de rode lijn geen neerslag berekent op vrijdag, zaterdag en zondag. Enkel kijkend naar de weerkaarten zou je dus kunnen verkondigen dat het droog blijft. Maar uit de andere berekeningen in de pluim kunnen we afleiden dat er niet veel moet verschuiven om ons toch met buien op te zadelen. M.a.w. de verwachting wat neerslag betreft is vanaf donderdag best wel onzeker.
Ter illustratie nog even de berekening van de 'rode lijn' (Oper ECMWF) van respectievelijk maandagochtend en dinsdagochtend voor aankomende donderdag en vrijdag.
Berekening op maandagochtend voor donderdagavond: Fikse buien boven Limburg
Berekening op dinsdagochtend voor donderdagavond: de buien komen net niet tot bij ons maar zijn vooral voor het zuidwesten van Duitsland bestemd:
Berekening op maandagochtend voor vrijdagavond: De buien reiken net tot over Limburg
Berekening op dinsdagochtend voor vrijdagavond: De buien blijven net buiten Limburg
Wat de temperaturen betreft zien we wel grote eensgezindheid: Tot en met zondag blijft het warm zomerweer met maxima rond 25 graden of soms wat meer, daarna zakken de temperaturen overdag een graad of 4-5. 's Nachts kan het zelfs dubbel zoveel koeler worden. Dit wordt door zowel de Europese als Amerikaanse weercomputer voorzien.
Update woensdagochtend:
Wie bovenstaande uitleg goed heeft gelezen zal zich er niet over verbazen dat in de berekeningen van woensdagochtend weer buien worden voorzien door 'het rode lijntje'.
Dat die kans groot was viel namelijk af te leiden uit de neerslagpluim van dinsdag.
Op de kaartjes voor donderdagavond en vrijdagavond zien we dan ook weer meer buien in onze buurt: