screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 26/04/2015 - 10:15
Nu er weer wisselvalliger weer op de kaarten staat kreeg ik de afgelopen dagen meerdere keren de opmerking dat er op verschillende websites verschillende weersverwachtingen staan voor de komende dagen. En of ik dan alsjeblieft kan aangeven welke verwachting juist is en welke verkeerd... want ik zit er meestal goed op.
Wel, het verschil tussen de diverse weersverwachtingen duidt nu eenmaal op een grote onzekerheid. Kleine onvolkomenheden in de manier waarop de weermodellen hun berekening uitvoeren kunnen in dit soort situaties tot grote verschillen leiden, zeker in de details. En het hangt er dan maar net vanaf uit welk weermodel de betreffende website of app zijn informatie haalt welke cijfers je te zien zal krijgen.
Ik zal steeds proberen om het meest waarschijnlijke scenario eruit te pikken, wat grootschalig bekeken vaak mogelijk is ... maar soms ook niet. Sowieso blijft het onmogelijk om dagen vooruit exact aan te geven waar er om hoe laat regen valt, voor hoelang en hoeveel... terwijl dit steeds vaker een eis wordt van degene die het weerbericht raadpleegt. Wellicht als gevolg van de apps en websites die tegenwoordig per uur een verwachting tevoorschijn toveren als je je plaatsnaam ingeeft. Wel, die verwachtingen zijn zeker wat details betreft per definitie onbetrouwbaar. Al kan het zeker wel eens gebeuren dat het min of meer uitkomt. Eerder voor de zeer korte termijn dan voor meerdere dagen vooruit. Want naarmate de verwachting verder voor ons uit ligt zullen de verschillen in neerslagsommen en timings tussen de verschillende weercomputers snel groter worden.
De reden waarom je op www.rubenweytjens.be zelden bokkesprongen of grote missers zal tegenkomen is omdat ik net meerdere weermodellen en hun pluimverwachtingen raadpleeg. 7 dagen op 7, en alzo een goed gevoel krijg bij trends, zekerheden en onzekerheden. Want de laatste berekening (automatisch terug te vinden in apps en andere websites) hoeft ook niet altijd de meest betrouwbare te zijn. En als er belangrijke onzekerheden zijn zal ik deze ook steeds vermelden in mijn weerbericht. Dit is meteen ook de voornaamste reden waarom er van Ruben Weytjens geen geautomatiseerde weerapp zal verschijnen. Omdat zo'n app het onmogelijk maakt om de nodige nuances aan te brengen, om het nodige denkwerk in cijfers te vertalen. Mijn verwachting zou zwaar aan kwaliteit moeten inleveren en zodoende geen enkele meerwaarde meer bieden tegenover de vele websites en apps met tabellen voor eender welke stad op Aarde. Want deze tonen namelijk enkel cijfertjes die afgeleid zijn uit 1 computerberekening van 1 weermodel.
Je gaat een computer nooit kunnen laten denken als een meteoroloog, want daarvoor is een veel te complex (onmogelijk) algoritme nodig omdat onze atmosfeer zich nu eenmaal zeer grillig gedraagt en elke situatie anders is. Soms moet je de laatste berekening meer waarde geven, soms moet je de laatste berekening net durven negeren... want weercomputers zullen nooit helemaal juist worden.
Voor wie toch liever een eenvoudige app heeft zal de nauwkeurigheid van de verwachting ook minder belangrijk zijn, en ik heb er absoluut geen probleem mee dat ik deze mensen niet zal bereiken met www.rubenweytjens.be. Mijn site moet een meerwaarde blijven voor wie wel wil weten hoe het precies zit, waar de zekerheden en onzekerheden liggen. Dat is de groep waartoe ik me richt. Jullie.
Om een en ander nog even te illustreren laat ik hieronder de neerslagberekeningen van de Europese en respectievelijk Amerikaanse weercomputer zien tussen vandaag en 9 dagen vooruit.
Bron kaartjes: www.weer.nl