screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 10/11/2014 - 20:38
Toegegeven, de titel is meer een lokkertje om dit artikel te lezen dan een verwijzing naar mogelijk indicaties voor een sneeuwrijke winter.
Want het is nu eenmaal on-mo-ge-lijk om betrouwbare seizoensverwachtingen voor deze regio op te stellen. Het spijt me dus indien ik u meteen ontgoochel.
Maar ik heb er bewust voor gekozen om deze titel op deze manier te formuleren om aan te tonen hoe het werkt met de seizoensverwachtingen die vroeg of laat toch weer in de media zullen opduiken: Een straffe titel is de helft van het werk; een leuk verhaaltje dat vlot leest en vooral inhoudt wat men wil lezen - of net absoluut niet wil lezen - doet de rest. Met hier en daar wel wat wetenschappelijke termen over zeestromingen of zonnevlekken erbij... zolang met maar aannemelijk klinkt en vooral niet na te trekken is. Het lokt een massa lezers, het gaat over de tongen en het brengt geld in het laatje. En dat laatste is vanzelfsprekend het uiteindelijke doel. Oorspronkelijk van degene die het fabeltje lanceert, en uiteindelijk ook van de media die het publiceren en zodoende graag een hapje van de taart mee-eten. Vervolgens verwachten België en Nederland een zoveelste horrorwinter om van te huiveren... terwijl het dus enkel om een broodjeaapverhaal gaat.
Het is frappant vast te stellen dat zoveel mensen er toch wel steeds weer in trappen zodra er een seizoensverwachting wordt gepubliceerd. Zelfs als dat weer om een sensationele aankondiging gaat, terwijl men uit het verleden weet hoe het steeds is afgelopen met die 'voorspellingen'. Dat sensationele is uiteraard bijna altijd het geval, aangezien er geen aandacht wordt besteed aan een bericht dat een normale rustige winter aankondigt. Laat staan er ons op wijst dat seizoensverwachtingen voor België, Nederland of nog specifieker Limburg larie en apekool zijn.
Jaarlijks word ik er deze tijd van het jaar op aangesproken. Jaarlijks moet ik hetzelfde vertellen. En uiteraard zal er aan het eind van de winter wel weer een verwachting opduiken die relatief dicht bij de waarheid zat. Maar binnen de enorme waaier van verschillende gokken zal er zo logischer wijze altijd wel eentje te vinden zijn.
Dit is overigens absoluut geen verwijt naar de goedgelovige medemens, want ik ben eigenlijk weerman geworden doordat ik eind jaren 90 zelf op zoek ging naar 'wintervoorspellingen'. En toen die voorspellingen nooit bleken uit te komen ben ik me gaan verdiepen in de weerkunde, en weersvoorspellingen. Om dan toch maar zo vroeg mogelijk de eerste signalen van een mogelijke winterinval te kunnen oppikken in de weermodellen. In bepaalde omstandigheden kunnen die eerste signalen 10 tot maximum 14 dagen van tevoren aanwezig zijn in de pluimverwachtingen, maar dan nog blijft het altijd afwachten tot een eventuele winterinval binnen een termijn van 6 dagen op de weerkaarten staat.
De kerk van Opitter, 25 december 2010