screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 04/06/2016 - 14:07
Vandaag ondervinden we nog steeds de gevolgen van de overvloedige regenval van de voorbije dagen. En dan heb ik het niet over water op de bodem, maar waterdamp in de lucht.
De onderste luchtlagen zijn immers erg vochtig, waardoor er vooral 's nachts veel lage wolken of mist gevormd kan worden. Koelere lucht kan immers minder vocht vasthouden dan warme lucht, en zal het teveel aan vocht afstoten onder de vorm van kleine druppeltjes. Die zien we dan als mist of lage wolken. Overdag heeft de zon er dan alle moeite mee om de temperatuur opnieuw op een niveau te krijgen waarin het vocht zal oplossen in de opwarmende luchtmassa.
Boven grote delen van Nederland en Duitsland heeft het de voorbije dagen minder geregend en waren er voormiddag al brede opklaringen aanwezig, waaronder de temperatuur erg snel opliep naar 25°C. In Limburg bleef het grijs met temperaturen rond 15°C. Zo'n verschil zagen we eerder deze week ook al tussen Limburg en het westen van België, toen het hier namiddag 22°C was, en in Gent slechts 12°C.
Temperaturen zaterdagmiddag 13u50: Lokaal zelfs 27°C boven Nederland en het westen van Duitsland.
//-->
De grote verschillen zijn dus hoofdzakelijk te wijten aan de bewolkingsgraad.
Op het satellietbeeld van 11u25 zagen we nog geen wolken boven de noordelijke helft van Nederland:
Inmiddels zijn er in dat gebied door de temperatuurstijging stapelwolken ontstaan, welke vrij snel in lokale buien zullen resulteren.
Waarom opnieuw wolken? Wel, warme lucht stijgt (denk aan een hete luchtballon) en zal hogerop afkoelen. Daar ontstaat dan hetzelfde proces als 's nachts in de afkoelende onderste luchtlagen: de afkoelende lucht gaat vocht afstoten, en de vele vochtdruppels samen vormen de wolken. Doordat de warmere lucht nog wel een tijdje zal doorstijgen alvorens het z'n warmte kwijt is ,worden er stapelwolken in de hoogte gevormd.
Ook boven Duitsland is dit proces al een tijdje bezig, en daar zien we ook al de eerste buien. (Terwijl ik bezig was zijn ook boven Nederland de eerste buien ontstaan zie ik)
De buien vanuit Duitsland schuiven traag van oostnoordoost naar westzuidwest, en zullen in eerste instantie het zuidoosten van Limburg kunnen bereiken.
Het zou dus kunnen dat de eerste buien al gaan arriveren vooraleer we goed en wel van opklaringen hebben kunnen genieten, aangezien de buien sneller deze kant uit komen dan dat de zon erin slaagt om de onderste vochtlaag weg te branden.
De komende uren zullen er nog meer buien ontstaan en op koers richting Limburg worden gezet.
//-->