screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 13/04/2017 - 12:44
Volgens nagenoeg alle weermodellen belanden we volgende week in een periode met een grote kans op nachtvorst. Voor heel wat mensen maakt dit uiteraard niets uit, al zal er uiteraard wel geklaagd worden over koude vingers en lopende neuzen. Maar voor een aantal sectoren kan nachtvorst voor drama's zorgen die veel verder gaan dan die koude oren en rode wangen. Plantjes kan je immers geen dikke jas, muts of handschoenen aantrekken... En dat kan veel geld kosten. Voor oa. hardwerkende fruittelers of bijvoorbeeld wijnboeren.
Ik schrijf dit bericht uiteraard niet om voorbarige paniek te zaaien, maar wel opdat er tijdig voorzorgen kunnen worden genomen. Uit de laatste temperatuurpluim van het Europese weermodel blijkt duidelijk dat we vanaf begin volgende week kans maken op een reeks koude nachten.
Let dus wel op het woordje "kans", want zeker is het nog niet. De mate van afkoeling hangt immers sterk af van de bewolkingsgraad, en die is zover van tevoren nooit echt betrouwbaar in te schatten. Maar uit de spreiding in bovenstaande temperatuurpluim kunnen we wel afleiden dat het vanaf dinsdagochtend menens kan worden.
Dat wordt hieronder ook bevestigd door de laatste weerkaarten van de Amerikaanse weercomputer, met respectievelijk de verwachte minima voor dinsdag, woensdag en donderdag. (Op basis van brede opklaringen) De ervaring leert overigens dat het in de praktijk zelfs nog kouder kan uitdraaien dan deze weerkaarten aangeven.
Indicatie dinsdagochtend:
Indicatie woensdagochtend:
Indicatie donderdagochtend:
"Het hoort bij de tijd van het jaar" hoor ik u denken? Wel, dat klopt inderdaad. Maar wat niet bij de tijd van het jaar hoorde was de extreem zachte maand maart. Daardoor heeft de natuur voorsprong op het normale schema genomen, waardoor het risico op schade door nachtvorst nu veel groter is dan normaal.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de druiven, en aangezien er in Limburg steeds meer kwaliteitswijnen worden geproduceerd kan dit een zware klap voor deze sector betekenen. Dat is dus de keerzijde van de medaille: Met behulp van de opwarming van ons klimaat kan je in Limburg goede druivensoorten telen, maar diezelfde klimaatopwarming kan er dan weer voor zorgen dat je hele oogst verloren gaat nog vooraleer er ook maar 1 druif aan de ranken hangt...