screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 20/06/2015 - 13:07
Een mooi voorbeeld die de betrouwbaarheid van 1 berekening van 1 weermodel op lange termijn illustreert is de aanloop naar Rock Werchter 2015.
Aangezien ik nog geen verwachting had opgesteld omdat ik op basis van de pluimverwachtingen in 1 oogwenk zag dat het zinloos was, zijn heel wat festivalgangers in de meerdaagse tabellen op andere websites op zoek gegaan naar een verwachting... En dat veroorzaakte soms nogal wat stress omdat er in die tabellen (eerder door een toevalligheid) niet veel fraais te vinden was.
Enkele berichten op mijn Facebook-pagina:
Ik kan tot in het oneindige blijven aantonen dat dit geen zin heeft, toch gebeurt het steeds weer opnieuw. Een berekening van 1 weermodel is voor een termijn van meer dan 7 dagen vooruit sowieso onbetrouwbaar. Wil je toch een idee krijgen van de kansverhoudingen tussen droog en nat, of warm en fris, dan kan je wel nog trachten een idee te verkrijgen via de pluimverwachtingen.
Dit is de verwachting die terug te vinden was op de site van Meteovista op 19 juni, 6 dagen voor de eerste festivaldag:
Oftewel: Donderdag 22°C met 1.5mm neerslag
Vrijdag 20°C met 3.5mm neerslag
Zaterdag 18°C met 9mm neerslag
Zondag 18°C met 4mm neerslag
Op dat moment zagen de temperatuurpluim en neerslagpluim van de Europese weercomputer er zo uit:
We zien hier dus een niet te verwaarlozen aantal berekeningen met temperaturen tot 25°C en meer om 14u op vrijdag, zaterdag en zondag.
De onzekerheid is op dat moment echter zeer groot, want er zijn ook scenario's die niet aan 20°C komen. Het aantal lijntjes dat op vrijdag en zaterdag neerslag berekent is slechts zo'n 25-30%. (in de pluim zijn 52 scenario's uitgezet, afhankelijk van kleine verschuivingen in de toestand waarmee een model begint te rekenen)
Dit werd dan de uiteindelijke verwachting op de eerste fstivaldag:
Oftewel: Donderdag 24°C met 0mm neerslag
Vrijdag 28°C met 0mm neerslag
Zaterdag 22°C met 0.3mm neerslag
Zondag 23°C met 0.5mm neerslag
Dat is dus een heel verschil met de eerdere verwachtingen. Maar dat mag dus zeker niet verbazen als je de pluimverwachtingen bekeek op het moment van de eerste verwachting.
Ik zet nog een keertje de verschillen naast elkaar
Het moge duidelijk zijn dat al het gestress om de lage temperaturen en vele regen nergens voor nodig was, en dat men beter wat meer geduld had gehad tot er meer zekerheid was.
Hoe weet je of een verwachting in een tabelletje zeker of onzeker is? Simpelweg door naar de pluimverwachtingen te kijken. Het kost misschien wat meer moeite, maar je maakt jezelf tenminste niks wijs en niet gek.
Ruben Weytjens / 26-06-2015