screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 29/12/2015 - 10:00
Voor de eerste 10 dagen van januari zijn de kansen op een stabiele winterse setting, met meerdere dagen transportkou uit het oosten, de voorbije 36 uur toch wel geslonken.
Het blijft sowieso nog vrij zacht tot en met maandag, al kan het tijdens het weekend wel tot grondvorst komen. Op maandag zien we een lagedrukgebiedje vanuit het westen naderen. De koers van dit laagje is van groot belang voor de temperaturen in het midden van de week. Ten noorden van de kern wordt immers koude lucht uit het oosten aangezogen, terwijl het ten zuiden van de kern makkelijk 10°C kan worden. Ten noorden van de kern is er zodoende een kansje op wat sneeuw, onder de kern en ten zuiden ervan kan er flink wat regen vallen. Een tijdelijk winters intermezzo -met perikelen- is dus één van de mogelijkheden, maar wellicht zal een volgende depressie in dat geval weer snel zachtere lucht vanuit het zuidwesten met zich meebrengen. Van een krachtig winterbastion en een geblokkeerd stromingspatroon is er dus geen sprake, al breekt januari dus wel met het aanhoudend superzachte weer van december.
//-->
Hieronder volgt één van de mogelijke scenario's, puur ter illustratie. (laatste uitvoer GFS). Ik hoop dat het hiermee duidelijk is dat een kleine verschuiving van het traject van het laagje een enorme invloed heeft op de temperaturen. (En neerslagvorm) Denk er dus steeds aan dat de cijfertjes die te vinden zijn via diverse weer-apps enkel en alleen 1 berekening laten zien, terwijl er nog grote verschuivingen mogelijk zijn.
Op maandagavond zou het laagje volgens deze versie met kern pal over België trekken.
Aan de voorzijde ervan werd nog zeer zachte lucht omhoog gepompt, waardoor het bij ons dan 10°C zou kunnen zijn, terwijl de vorstgrens in het noorden van Nederland is aangekomen.
Vervolgens schuift de depressie verder naar het oosten, en komt ook Limburg aan de achterzijde stilaan in de koudere lucht terecht.
Temperaturen dinsdag 13u:
Temperaturen dinsdagavond 22u:
Sneeuwval in de nacht naar woensdag:
//-->
Temperaturen woensdag 13u: (In principe kan het dus uiteindelijk net zozeer +7 als -4 zijn.)
Temperaturen donderdagavond:
In de temperatuurpluim van ECMWF zien we rond deze tijd dan ook de logische spreiding in mogelijke temperaturen, in de meeste vallen dus veroorzaakt door verschillen in vorm en koers van opeenvolgende laagjes. Ook hierin wordt dus bevestigd dat een eventuele inval van vrieslucht waarschijnlijk geen lang leven beschoren is.
//-->