screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 12/04/2020 - 10:15
Op zaterdag 11 april waren er zowaar krantenkoppen te vinden waarin temperaturen rond 30 graden voorspeld werden voor een week vooruit. Deze onberekende "voorspelling" was waarschijnlijk gebaseerd op één computerberekening, namelijk deze van het Europese model ECMWF dat toevallig eens een keer met dit soort bizarre temperaturen kwam aanzetten.
Voor een dergelijk lange termijn mag je echter nóóit op één computerberekening vertrouwen. Je moet altijd meerdere modellen naast elkaar leggen, en ook heel zeker de temperatuurpluim erbij halen indien je iets zinnigs wil kunnen concluderen.
Op zaterdag 11 april zou de conclusie dan geweest zijn dat er een kleine kans bestond dat er in het weekend van 18 en 19 april temperaturen tot dicht in de buurt van 30 graden konden inzitten. Maar aangezien veel berekeningen op véél lagere maxima uitkwamen was het sowieso fout om op de warmst mogelijke uitkomst in te zetten. Ook al wil je er misschien mee uitpakken en de eerste zijn 'die het had zien aankomen', het is gokwerk en dus allesbehalve professioneel.
Bovendien zijn de verwachtingen op lange termijn vanwege het COVID-19 virus momenteel nóg minder betrouwbaar dan onder normale omstandigheden. Daarover berichtte ik eerder reeds in dit artikel.
In de temperatuurpluim van zaterdagochtend 11 april zien we de boven beschreven berekening van het Europese model voorgesteld worden door de rode lijn. Maar voor een termijn van 7 dagen en meer vooruit is deze berekening niets méér waard dan al de andere (groene) lijntjes. De kans dat de rode lijn bij een volgende berekening ergens in het pak van die groene lijntjes uit zou komen was erg groot.
In de volgende berekening op zaterdagavond zien we dat dan ook gebeuren. Terwijl er 's ochtends nog 28 graden voor zondag werd berekend, is dat nu plots 20 graden geworden. Voor maandag is het verschil zelfs dik 10 graden geworden.
Nogmaals: dit was dus perfect te verwachten op basis van de pluim op zaterdagochtend.
Niets sloot op dat moment uit dat de rode lijn bij de volgende berekening op zondagochtend weer bovenin de pluim zou plaatsnemen, met maxima rond bijvoorbeeld 25 graden. Ook al kwamen andere weermodellen op dat moment allemaal met minder hoge temperaturen op de proppen.
Uiteindelijk blijken de warmste extremen er inmiddels uit te zijn gegaan en schommelt de rode lijn rond 20 graden. Dit lijkt mij dan ook een realistische waarde om van uit te gaan, ook al zijn er ook nog scenario's die aan 25 graden tippen. Maar er zijn ook berekeningen die het slechts 15 graden laten worden. De komende dagen zal de spreiding voor het volgende weekend geleidelijk minder worden en gaan we dus kunnen zien in welke richting het definitief evolueert.
Zó interpreteer je dus weerkaarten en weermodellen. Het nut van de pluimverwachtingen is bij deze dus weer duidelijk aangetoond. Meer uitleg daarover kan je altijd via deze link terugvinden.
Tot slot nog even de actuele hoofdberekening van de Amerikaanse weercomputer GFS. Deze berekening komt voor zaterdag met maxima rond 22 graden, op zondag maxima rond 20 graden en op maandag maxima rond 16 graden. Maar deze cijfers zullen bij de volgende berekeningen dus ook nog wel wat gaan variëren.