Warmer weer rond Hemelvaart?

Ruben - 28/04/2016 - 10:00

Nu het voor zondag 1 mei allemaal net goed lijkt te gaan komen, toch zeker wat droog weer betreft, kunnen we ook al eens voorzichtig vooruitblikken naar de volgende feestdagen rond Hemelvaart.
En ook dat ziet er momenteel hoopgevend uit. Ik kies bewust voor 'hoopgevend' en niet voor 'goed' omdat er -uiteraard- nog wel wat speling op de verwachtingen zit. Dat zien we niet alleen aan de temperatuurpluimen, maar ook aan de verschillen tussen de verschillende weercomputers onderling. Zoals het dus geen zin had om vroegtijdig te panikeren voor komende zondag 1 mei op basis van veel te voorbarige sombere verwachtingen, heeft het nu ook nog geen zin om al een gat in de lucht te springen vanwege geruchten over 20°C en meer...

De Europese weercomputer kiest momenteel voor een geleidelijke opbouw naar een hoogtepunt op vrijdag, met maxima dan net boven 20°C. Op donderdag en vrijdag zou het volledig droog blijven.
De Amerikaanse weercomputer legt dit hoogtepunt een dag eerder, met op donderdag maxima rond 23°C en dan een plotse afkoeling op vrijdag. Donderdag zou dan droog verlopen, met regen in de nacht naar vrijdag.
Uiteindelijk zou het net zo goed op beide dagen warm en droog kunnen blijven... Of schiet de warmte net aan onze neus voorbij.
De weercomputers zijn in ieder geval nog volop aan het "bouwen".

//-->

Enkele kaartjes erbij:

Amerikaanse verwachting voor donderdagmiddag

Amerikaanse verwachting voor vrijdagmiddag (dit kaartje kan/zal er vanavond compleet anders uitzien)

Europese weercompuer voor donderdag: Maxima wellicht ergens rond 15°C

Europese weercomputer voor vrijdag: Maxima rond 21 a 22°C

//-->

 Bovenstaande spreiding zien we ook in de temperatuurpluim terug, waarin vanaf woensdag dus een grote spreiding ontstaat met op termijn zelfs zomerse mogelijkheden.

Wat meer uitleg over de temperatuurpluim.
************************************************
Weercomputers trachten steeds een berekening voor de toekomst te maken op basis van actuele metingen die in natuurkundige formules worden gevoerd. Helaas zijn metingen nooit 100% betrouwbaar, en -vooral- eigenlijk ook steeds onvolledig. We kunnen immers nooit de volledige toestand van de atmosfeer in alle luchtlagen op een zeker moment perfect meten.
Om het effect van de onvolkomendheden in de invoergegevens (metingen) voor de weercomputers in kaart te brengen heeft men de zogenaamde pluimverwachtingen gemaakt. Hierin zien we steeds een hoofdberekening (= de rode lijn), welke gemaakt wordt op basis van onze huidige kennis van de toestand van onze atmosfeer. Maar omdat er altijd gaatjes zijn in die kennis (gebrek aan metingen), sluipen er dus ongetwijfeld foutjes in de berekeningen. Hoe verder vooruit, hoe groter het effect wordt van die kleine foutjes. Met andere woorden: de fout wordt steeds groter en leidt dus tot steeds grotere fouten in de verwachting. Uiteraard weten we niet hoe die beginfoutjes er precies uitzien, en daarom gaan we moedwillig foutjes aanbrengen in de verzameling van metingen waarmee de hoofdberekening wordt gemaakt. Zodoende krijgen we een hele waaier aan berekeningen (de pluim) waarin we het effect zien van die moedwillig aangebrachte foutjes, welke dus ook werkelijke foutjes zouden kunnen zijn. Elk van die berekeningen zou dus in principe ook de juiste kunnen zijn. (tot op zekere termijn)

************************************************