Weercomputers overschatten de opklaringen

Ruben - 11/02/2015 - 11:28

Clipboard02.gif

Op basis van de weerkaarten op dinsdag had het de voorbije nacht geleidelijk moeten opklaren vanuit het zuidoosten.
Ik had op basis van het satellietbeeld dinsdagavond reeds mijn bedenkingen en vandaag blijkt ook dat het allemaal veel minder vlot verloopt met die opklaringen dan de weercomputers hadden voorzien. Op het satellietbeeld links zien we dat enkel de toppen van de Hoge Venen in de opklaringen verzeild zijn geraakt, maar dat er lagerop nog veel wolken aanwezig zijn. Er zit blijkbaar nog teveel vocht in de onderste lagen van de atmosfeer, iets wat de weercomputers dus blijkbaar niet goed oppikken. Het gaat dan ook om een fragiel proces waarbij net wat meer vocht of een graadje meer of minder een groot effect hebben op de wolkenlaag.

Wolkenverwachting afgelopen nacht volgens het fijnmazige Hirlam-model: Tegen de ochtend hadden brede opklaringen (zwart) vanuit het zuiden over Limburg moeten schuiven.


De Amerikaanse weercomputer liet de opklaringen er zelfs nog wat eerder inkomen: (rechtsboven in het kaartje staat het tijdstip waarvoor het kaartje geldt)

Satellietbeeld dinsdagavond: Het was wel duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel was en de weercomputers de zaak mogelijk niet helemaal goed te pakken hadden.
Vandaar ook het voorbehoud in mijn weerpraatje dinsdagavond. Zomaar vertrouwen op de berekeningen van de weercomputers kan helaas niet, en dat is weer maar eens gebleken.
De bewolkingsgraad is zoals bekend een belangrijke factor voor de mate waarin het aardoppervlak zijn warmte kan uitstralen en dus voor de kans op vorst en gladheidsverschijnselen.

Ondertussen zien we wel hoe de bewolking verder begint open te brengen aan de noordzijde van de Hoge Venen. Dit als gevolg van zogenaamde lij-werking waarbij er sprake is van menging met drogere en warme luchtmassa's uit de hogere luchtlagen.