screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 21/04/2016 - 12:17
Nu we al een aantal keren van prachtig lenteweer hebben kunnen genieten kijken velen alweer het liefst vooruit naar de volgende stap richting zomerweer. Niet 20°C is nu het doel, maar 25°C... En dan komt het des te harder aan wanneer blijkt dat we eerst toch weer een serieuze stap terug moeten zetten, richting kil voorjaarsweer. Dat is nu eenmaal ons lot wanneer er tussen half april en half mei nog een noordelijke stroming op poten wordt gezet. De tuinders en fruittelers weten hier uiteraard alles van... Pas na half mei kunnen we stilaan geruster worden en verkleint de kans op nachtvorst snel.
Maar naast de kans op nachtvorst krijgen we vanaf zaterdag ook te maken met een ander fenomeen dat ons eerder aan winter dan aan zomer zal doen denken: winterse buien. Op grotere hoogte stroomt er immers stelselmatig koudere lucht binnen, daar waar de buien gevormd worden. Dat betekent dat er vlokken of ijs (hagel) gevormd kunnen worden, niet zo hoog boven onze hoofden. En dat die vlokken of hagelsteentjes ook de bodem kunnen bereiken. Wat vlokken betreft vooral in de nacht en ochtend, wanneer het in de onderste luchtlagen ook goed koud is. Hagel is steeds mogelijk, ook wanneer de temperatuur op neushoogte is opgelopen tot 8 a 10°C boven het vriespunt. Want dat zijn de te verwachten maxima, een graad of 7 beneden normaal.
//-->
Enkele kaartjes erbij:
*********Zaterdag*********
Temperaturen op 1420m hoogte zaterdagmiddag: -6°C. Dat is voldoende om een winterse lading tot in de onderste luchtlagen te laten doordringen.
Op een goeie 5km (5420m) hoogte zakt de temperatuur al tot -26°C. Dit is bevorderlijk voor de vorming van een aantal buien.
Op neushoogte zal het overdag uiteraard niet vriezen. Dit zijn ongeveer de maxima voor zaterdag:
Er is dus kans op buien zaterdagnamiddag, al zullen de buien in aantal en omvang nog wel meevallen.
//-->
*********Zondag*********
Ook zondagmiddag is het koud in de hogere luchtlagen.
Op een goeie 5km hoogte wordt het bovendien nog kouder, wat een signaal is voor meer en fellere buien in vergelijking met zaterdag.
Temperaturen op 1420m zondagmiddag: Nog steeds -6°C.
Temperaturen op 5360m zondagmiddag: -32°C
Op neushoogte ligt de temperatuur 's ochtends rond het vriespunt (er net onder bij brede opklaringen, er net boven bij langdurige bewolking)
Hierdoor zou een lokale sneeuwbui misschien zelfs eventjes een wit spoor zou kunnen achterlaten.
Er is kans op een bui in de ochtenduren, al zal er meer dan waarschijnlijk niet overal in Limburg neerslag vallen.
(De stippellijntjes geven aan dat het om buien gaat, geen gesloten regenzone)
Namiddag komen we ergens tussen 8 en 10°C uit, met kans op hagelbuien.
Buienindicatie zondagnamiddag:
(De stippellijntjes duiden dus opnieuw aan dat het om losse lokale buien gaat, geen gesloten neerslagzone)
Ook de dagen nadien blijft het koud met soms winterse buien.
//-->