screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 02/01/2015 - 09:47
Vandaag is het eerst nog zacht in Limburg. De temperatuur loopt op naar waardes rond een graad of 8.
Hoog boven onze hoofden vindt er tegelijk echter reeds een spectaculaire afkoeling plaats. Vanochtend lag de temperatuur op 1500m nog op +8°C, vanavond zal dat -5°C zijn.
Zo sterk koelt het op neushoogte niet af, maar komende nacht zit er mogelijk wel wat grondvorst in.
Vervolgens bereikt ons zaterdagochtend een neerslagzone. De temperatuur in de onderste luchtlagen zal positief zijn en waarschijnlijk start de neerslag als regen.
Op grotere hoogte bevinden er zich echter de koudere luchtmassa's, waardoor de sneeuwvlokken niet zo hoog boven onze hoofden zullen smelten. Wanneer de neerslag voldoende intens wordt helpen de sneeuwvlokken de omgevingslucht verder af te koelen, en zouden de vlokken ook tot beneden kunnen geraken. De vlokken zullen wel een belangrijk percentage water bevatten, waardoor het moeilijk zal worden om een sneeuwdek te doen ontstaan. Al kan er op bijvoorbeeld auto's of het gras altijd wel eens even een wit drapje kunnen ontstaan.
//-->
De bovenluchten warmen in de loop van de dag vanuit het zuiden wat op, waardoor de kans op vlokken het grootst is over het noorden van de provincie.
Zo zou er in de zuidelijke Ardennen ook vooral regen kunnen vallen, terwijl er wat noordoostelijker op de Hoge Venen een dik pak sneeuw naar beneden zou kunnen komen.
Het hangt dus maar weer van kilometers af. Dat is ook mooi te zien aan de temperatuurverwachting voor de onderste meters: Over het noorden van Frankrijk kan het zaterdagnamiddag +10°C zijn, terwijl bij ons temperaturen net boven het vriespunt verwacht worden.
Tijdens de nacht naar zondag is lichte vorst mogelijk, waardoor het glad kan worden op de wegen!
Alles wordt uiteraard weer veroorzaakt door een kleine depressiekern die over onze omgeving van noordwest naar zuidoost komt zakken. Dat gaat nu zelfs erg snel, zoals beneden te zien is op de kaartjes per 3u.
Ten noorden van de kern kan er smeltende sneeuw vallen in de koude luchtmassa's. Ten zuiden ervan is het een pak zachter en valt er gewoon regen. Een kleine verschuiving op de weerkaarten kan zodoende weer grote gevolgen hebben. We moeten sowieso rekening houden met marges van 50 tot 100km. En dan nog blijft het een ingewikkeld proces om de sneeuwvlokken beneden te krijgen bij positieve temperaturen in de onderste meters.