Algemeen weerbericht vandaag

Zaterdag 4 juli : Drukkend warm met kans op hevig onweer.

Laatste update door Ruben om 10:46

Intussen zijn we in Limburg alweer overal de kaap van de 30°C gepasseerd... en het moet nog 11u worden. Op de meeste plaatsen is het voorlopig zonnig, enkel over het oosten kwam er vanochtend al eventjes wat meer middelbare bewolking voor. Deze altocumulus castellanus wijst ons op het feit dat de atmosfeer onstabiel is geworden en is een goede indicator voor de onweersdreiging later vandaag. Maar eerst komt er dus nog veel ruimte voor de zon.
Vanochtend waait de wind uit het zuidoosten, vanmiddag wordt dat westelijk en tegen de avond zelfs noordwestelijk.
Zo wordt de heetste lucht langzaam maar zeker richting Duitsland verdreven, en zijn de hoogte temperaturen in het oosten van de provincie te verwachten. Afhankelijk van de timing van wolken en/of buien kan er lokaal nog een maximumwaarde rond de 38°C te noteren vallen. 

Het is onmogelijk aan te geven vanaf wanneer -en of- Limburg te maken krijgt met onweersbuien. Niet alle weermodellen geven even grote kansen, maar we houden toch best rekening met enkele zware buien. Daarbij is er dan ook kans op wateroverlast, grote hagelstenen en schadelijke windverschijnselen. Ik ben dus echter lang niet zeker of Limburg überhaupt ergens met onweer af te rekenen krijgt. Maar de kans is dus aanwezig waardoor er absoluut voor gewaarschuwd dient te worden. Bij deze dan ook alvast een waarschuwing voor mogelijk zwaar onweer op zondag.

Weerbericht voor de volgende dagen

Extra weernieuws en informatie

04/07/2015 : Warmste nacht ooit (?)

We hebben op de meeste plaatsen in Limburg meer dan waarschijnlijk de warmste nacht ooit achter de rug. En ik kan zeggen dat ik deze bewust heb meegemaakt, want ik heb nauwelijks een oog dicht gedaan.
Waarom 'meer dan waarschijnlijk'? Wel, we beschikken voor Limburg niet over betrouwbare meetreeksen die verder terug gaan dan de jaren 50. In landelijke uitgestrekte gebieden zakte de temperatuur nog wel tot rond 21°C, maar op vele plaatsen bleef het bij 23 a 24°C. Diepenbeek bleef steken op 23.8°C.

Lees verder - Meer nieuws

Het weerbericht voor Limburg werd mede mogelijk gemaakt door:

Neerslagradar, wolkenbeelden en bliksemdetecties

Klik hier voor de rubriek Radar & Satellietbeelden, om te zien waar de eventuele regen of buien zich momenteel bevinden.

 

 

Kernactiviteiten Ruben Weytjens

Hosted by HostYou - Powered by Sycro