Het klimaat van Limburg: Voetjes op de grond!

Ruben - 15/06/2018 - 10:12

"Het is zomer, dus het hoort nu eenmaal zeer warm en droog te zijn". Dat lees en hoor ik geregeld van mede-Limburgers. Maar wat blijkt uit de statistieken: juli is samen met december gemiddeld de natste maand van het jaar. Terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur zelfs in juli en augustus beneden 25°C ligt. Een overzicht.

Temperaturen

Uit onderstaand klimatogram blijkt dat de gemiddelde maximumtemperatuur in juni te Kleine Brogel 'slechts' 21°C bedraagt. In juli is dat 23 a 24°C en in augustus valt dat gemiddelde alweer ietsje terug.

In mei bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur 18°C. In mei 2018 was het echter reeds 19 keer warmer dan 20°C, waarvan 12 keer warmer dan 25°C. 
Dit was dan ook de warmste maand mei uit de geschiedenis, waarmee de lat voor het vervolg waarschijnlijk op een onrealistisch hoog niveau is komen te liggen.

Toch was het ook in de eerste helft van juni alweer warmer dan normaal. Reeds op 11 van de 15 dagen klom de temperatuur boven 20°C uit, waarvan liefst 7 keer boven 25°C. Terwijl de gemiddelde maximumtemperatuur over de hele maand slechts 21°C hoort te bedragen.
Dus als het dan eens een keertje 18°C is, dan is dit minder 'te fris' dan dat het bij 25°C 'te warm' is...

Bij maxima van 20°C en meer spreken we in het weerjargon van een 'warme' dag. Bij maxima van 25°C en meer wordt van een zomerse dag gesproken. Wanneer het 30°C en meer wordt, is er sprake van een tropische dag. 


Neerslag

Tijdens de maanden juli en augustus valt er gemiddeld genomen meer dan 80 liter of mm neerslag. In mei is dat nog 60 en in juni 70 liter.

De voorbije weken was de neerslag over Limburg zéér ongelijkmatig verdeeld. Over het zuiden viel er regionaal zelfs meer neerslag dan normaal, terwijl het in het noorden van de provincie veel droger is gebleven dan normaal. Vooral in het noorden wordt dus gesnakt naar regen voor de land- en tuinbouw, terwijl men in het zuiden soms niet begrijpt waar die roep om regen vandaan komt...

Het aantal dagen waarop we regen mogen verwachten ligt in juni wel duidelijk lager dan bijvoorbeeld in juli en augustus het geval is.
In deze zomermaanden valt er dus gemiddeld genomen op 16 tot 19 dagen regen. In juni is dat doorgaans slechts op 12 dagen het geval.

Zonuren

Uit klimatogrammen blijkt dat mei en juni de zonnigste maanden zijn. Voor een deel heeft dit natuurlijk ook te maken met het lengen van de dagen, al zou juli op basis daarvan mei moeten kloppen, en dat is dus niet het geval.


Mei 2018 telde in Limburg liefst 280 zonuren, tegenover 205 normaal. Het is dus ontzettend zonnig geweest.
In juni zitten we een beetje achter op schema, al zou de 'schade' nog makkelijk kunnen worden ingehaald tijdens het tweede deel van de maand.

 

Conclusie:

Het is vanzelfsprekend fout om in Limburg een lange reeks van maxima boven 25°C te 'verwachten'. Mocht dat toch eens het geval zijn, dan is het logisch dat er een terugval zal komen.

Het is ook volkomen normaal dat er tijdens de zomermaanden geregeld regen valt. Het is dus volkomen normaal dat er tijdens het bouwverlof geregeld regen valt, met temperaturen beneden 25°C. Dat is nu eenmaal het klimaat in Limburg. Al kan je in dat klimaat toevalig wel eens een hittegolf tegenkomen. En dat gebeurt tegenwoordig makkelijker dan in het verleden, vanwege de klimaatopwarming.

In feite is de schoolvakantie (en bijvoorbeeld bouwverlof) ook niet optimaal gekozen in functie van het weer. In mei en juni mag je immers meer zon en minder regen verwachten, zij het met wat lagere temperaturen.

Rekening houdend met ons wisselvallige klimaat zie ik ook niet in waarom een zwembad in de tuin een nuttige investering zou zijn voor de welvarende Limburger. Omdat het aantal dagen dat je er echt iets aan hebt relatief beperkt is. Limburg is niet Mallorca of Corfu. Maar natuurlijk tracht men ons vanuit diverse sectoren dingen te doen kopen die eigenlijk niet logisch zijn. En het ligt in de aard van sommigen om dan ook nog eens de buren te willen overtreffen... 
Bovendien is zo'n zwembad in de meeste gevallen alles behalve duurzaam.