Strenge winter? Leuk om te lezen misschien, maar verder complete onzin.

Ruben - 13/10/2015 - 16:59

Dit artikel had ik eigenlijk reeds tijdens de hittegolf van begin juli kunnen schrijven, want toen reeds kon ik er zeker van zijn dat er ergens in oktober wel weer een verhaal opduikt waaruit moet blijken dat we een strenge winter krijgen. Net zoals ik nu al weet dat ik dit artikel hier over ongeveer een jaartje weer kan kopiëren.
En ze doen inderdaad weer allemaal lekker mee, onze betere kwaliteitskranten... Lieve mensen: laat jullie alsjeblieft niets wijsmaken.

Volgens de ene profeet valt een strenge winter af te leiden uit de activiteit van de zon, volgens de andere aan het gedrag van de vos. Of aan het tijdstip waarop ganzen en zwanen in onze streken neerstrijken. Of aan het aantal molshopen. Of aan de paringsdrang van de scheefgebekte blauwe watervlinder.... als het maar een strenge winter oplevert!
Dat het aantal noten of andere boomvruchten niets te zeggen heeft over het weer dat nog moet komen weet inmiddels iedereen wel... toch? Of dat er geen enkel verband bestaat tussen het moment van de eerste nachtvorst, en de winter die daarop volgt. 

Daarnaast worden zeestromingen en straalstromen door sommige 'journalisten' zelfs heel erg klunzig door elkaar geklutst om aan het eind van het stukje proza opnieuw te concluderen dat er ons een strenge winter wacht. Zelfs al zouden er signalen te ontdekken zijn die zouden kunnen wijzen op een verhoogde kans voor een geblokkeerd stromingspatroon, dan nog kan zo'n blokkade tot een langdurig anti-winterse setting leiden... met uiteindelijk misschien zelfs een record-warme winter tot gevolg.


Leuke stukjes tekst om te lezen en bij weg te dromen misschien, maar van dermate onzinnige waarde dat het eigenlijk nooit of te nooit als nieuwsfeit zou mogen worden opgevoerd in de media...
Die geschreven media hebben echter door dat dit is wat hun klanten willen blijven lezen, want na onophoudelijk 25 jaar hetzelfde verhaal te brengen blijven hun lezers er nog steeds mee weglopen: 'het wordt een strenge winter zeggen ze'. (Ooit zal het wel eens prijs zijn)
Om dan in april te concluderen 'dat ze er weer eens naast zaten, die weermannen'... terwijl ze wel alweer snakken naar de artikeltjes waarin een hete zomer wordt voorspeld. Op basis van de grootte van de eieren van de pimpelmees, of de kleur van de kam van de haan bij de buren. Of de eetwoede van de kleine zilverreiger, gekoppeld aan het aantal rode zonsondergangen. Als het maar voldoende ver gezocht is om het aannemelijk te laten klinken.

Ja, ik trek het in het belachelijke, omdat het gewoonweg belachelijk is. Aantoonbaar. Als zoiets in een krant verschijnt kan je je terecht vragen stellen bij de zin of onzin van al de rest wat er gepubliceerd wordt.
Er bestaat wetenschappelijk aantoonbaar geen enkele manier om tot een enigszins betrouwbare seizoensverwachting te komen voor het stukje planeet waarop wij leven. We kunnen alleen maar afwachten, en eind maart terugblikken op wat is geweest. 

Waarom ik het me aantrek? Omdat het volgens mij eigenlijk een vorm van oplichterij is. Het zet een bepaalde bevolkingsgroep aan tot het nemen van nutteloze voorzorgen (kosten!), en het drijft de prijzen van bepaalde producten of voorzieningen steeds weer de hoogte in. Eigenlijk alleen maar omdat men er zelf aan wil verdienen middels een populair artikel... (of adverteerders te plezieren). Dat het nog verder gaat dan dit weiger ik te geloven.