Supermaan-eclips maandagochtend

Ruben - 26/09/2015 - 08:47

eclips.jpg

Tijdens de nacht van zondag op maandag zal er een volledige maansverduistering plaatsvinden.
Bovendien valt dit net samen met een zogenaamde supermaan, waarbij de afstand tussen de Aarde en Maan zich op z'n minimum bevindt (perigeum).
De baan van de Maan om de Aarde is niet precies rond, maar ellipsvorming. Soms staat de satelliet dichter bij de Aarde, soms verder weg. Tijdens een supermaan is de afstand het kortst en kan de maan 14 procent groter lijken. Dit gebeurt gemiddeld om de 412 dagen. Met het blote oog is dit echter niet waar te nemen, en dit geldt ook voor de extra lichtintensiteit. Dat zo'n supermaan samenvalt met een totale maansverduistering, komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1982, de volgende zal in 2033 plaatsvinden. Maar dit is dus enkel leuk voor de statistieken.

In Limburg begint de maansverduistering om 3u07. Vanaf dan zal er linksboven een hapje in de Maan verschijnen. Uiteindelijk zal de Maan om 4u11 volledig verduisterd zijn, en dat blijft zo tot 5u23. Om 6u27 komt dan ook de gedeeltelijke maansverduistering tot z'n eind. Vooral op het hoogtepunt van de verduistering, rond 4u47, zal de Maan donkerrood aan de hemel te zien zijn. De Maan bevindt zich dan in de kernschaduw van de Aarde, er valt dan geen direct zonlicht meer op de Maan. Een beetje zonlicht valt echter door de aardatmosfeer en wordt gebroken. Dit zwakke licht zal de Maan alsnog bereiken en dus voor de rode gloed zorgen.

Bron: http://www.eclips2015.be/nl/