Zeer zachte novemberdagen, met nu ook bijzonder zachte nachten

Ruben - 05/11/2015 - 13:21

0IMG_4814.jpg

De eerste dagen van november verliepen erg zacht. Althans overdag, want uiteindelijk kregen we op 1, 2 en 3 november 's ochtends af te rekenen met grondvorst.
Deze grondvorst kwam er dankzij maximale uitstraling: de aarde kon zijn bodemwarmte makkelijk kwijt onder de heldere sterrenhemels terwijl er nauwelijks een zuchtje wind stond. Bovendien is de bodem behoorlijk droog, iets wat extra bevorderlijk is voor de warmteafgifte.
Dicht tegen de grond kwamen de laagste temperaturen voor, iets hogerop bleef het al snel meerdere graden zachter. Een typisch fenomeen voor stralingskou. 

Neeroeteren, dinsdagochtend 3 november 8u55


De volgende nachten krijgen we veel bewolking, waardoor er van stralingskou geen sprake meer kan zijn. Bovendien komt er een matige zuidwestenwind te staan, welke zeer zachte lucht met zich meebrengt. Mogelijk zakt de temperatuur tegen zaterdagochtend niet eens beneden de 15°C, zoals onderstaande berekening van het Hirlam-weermodel suggereert. De normale maximumtemperatuur voor 7 november bedraagt 11°C.

//-->

Vervolgens is het afwachten hoe snel de (regen?)wolken uit ons weerbeeld zullen verdwijnen. We zitten immers op de rand van een storing, met veel regen ten (noord)westen van ons, en brede opklaringen in het oosten. Indien de zon er vanaf de middag door komt, dan zouden er maxima van 20°C of nog iets meer kunnen inzitten. Volgens de laatste berekening van het GFS-model blijft de bewolking echter net boven Limburg trappelen en in dat geval is 20°C misschien ietsje teveel gevraagd. Temperatuurkaartje:

Dat het nog niet echt heeft gevroren bewijzen deze zonnebloemen in de Neeroeterse velden. Deze zullen dus ook de volgende dagen nog volop kunnen bloeien.
De eerstvolgende 7 dagen is er niet eens grondvorst meer te verwachten. Vorst in thermometerhut is de eerstvolgende 10 dagen zeer onwaarschijnlijk. Weertabel Limburg.