Welke weer-app is de beste?
Regelmatig krijg ik de vraag welke weer-app de beste is. "Want volgens de ene gaat het zaterdag regenen, en volgens de andere blijft het droog"...
De verschillen tussen de apps worden veroorzaakt door het feit dat ze gebaseerd zijn op verschillende weermodellen. Weermodellen die elk hun eigen complexe manier van rekenen hebben om tot een bepaald resultaat te komen. Zonder analyse van een meteoroloog presenteren de apps de letterlijke uitkomst van die modellen in tabellen en worden er automatisch gegenereerde icoontjes voor het weerbeeld gegenereerd. Soms per uur, soms samenvattend voor een hele dag.
Er is echter geen enkel weermodel als meest betrouwbaar aan te duiden. Wanneer de verschillende weermodellen met verschillende uitkomsten komen is dit doorgaans het gevolg van onzekerheden op de weerkaarten. Vandaar ook dat eenzelfde weermodel 's ochtends iets anders kan berekenen dan 's avonds. Dat zie je dan ook terug in de apps die gebaseerd zijn op dat weermodel.
Het is dan ook aan een meteoroloog om te verschillende weermodellen goed te analyseren, om zo tot een zo betrouwbaar mogelijke verwachting te komen. Rekening houdend met de nodige marges om zekerheden en onzekerheden te kunnen benoemen.
Vandaar dat ik voor mijn weerbericht geen vereenvoudigde app heb. Het is immers nodig dat je de commentaar leest die ik vermeld bij de verwachting. Ga alsjeblieft nooit af op alleen maar de temperatuur of het wolken-icoontje.
Ik geef ook bij elke verwachting een indicatie voor de zekerheid van die verwachting. Hoe lager dat percentage, hoe groter de kans dat er nog wel wat kan verschuiven. Net omdat op de weerkaarten van diverse modellen te zien is hoe stabiel of fragiel het geschetste weerbeeld is. Uit een verwachting op een app is dat niet af te leiden.
Hieronder volgt een voorbeeld van verschillen tussen twee verschillende weermodellen. Uiteraard zijn er nóg weermodellen, en hoe meer neuzen in dezelfde richting wijzen, hoe groter de kans dat die richting de juiste is.
Dus wanneer twee of meer verschillende apps eenzelfde verwachting geven is de kans groot dat de verwachting betrouwbaar is.
Neerslagverwachting op woensdag voor zaterdag 14 uur
Weermodel ECMWF
Weermodel GFS
Afhankelijk van welke app dat je op woensdag raadpleegde zou je dus ofwel een kletsnatte ofwel een droge namiddag hebben gezien voor zaterdag.
Dit is wat beide modellen er op donderdagochtend van maken:
Weermodel ECMWF
Weermodel GFS
ECMWF is veel droger geworden, maar GFS daarentegen natter. Mogelijk zitten beide modellen op donderdagavond op één lijn. Mogelijk gebeurt dat pas in de loop van vrijdag, en soms is het zelfs afwachten tot zaterdagochtend om te zien hoe het er in de praktijk werkelijk uitziet...