screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 29/06/2021 - 10:10
Tegenwoordig beschikken we over zogenaamd fijnmazige weermodellen die elke 3 uur een nieuwe berekening ophoesten. Door enkel naar een klein gebied zoals bijvoorbeeld de Benelux te kijken is er veel minder rekenkracht en tijd nodig om tot een volgende berekening te komen. Deze weermodellen simuleren het verwachte weer op basis van de allerlaatste ontwikkelingen in de praktijk waardoor elke nieuwe berekening in principe betrouwbaarder is dan de voorgaande. Maar dat er grenzen zijn aan de nauwkeurigheid van zo'n weermodel zien we bijvoorbeeld terug in de laatste 3 berekeningen van weermodel ICON-D2.
Beneden toon ik de berekende neerslagsom tot woensdagochtend volgens de berekeningen door weermodel ICON-D2 van respectievelijk 2 uur, 5 uur en 8 uur vanochtend. (Bron: Wetterzentrale.de)
Waarbij we dus wel zeer belangrijke verschillende zien in de zone waar de meeste neerslag wordt verwacht.
We kunnen door de voorbije 3 berekeningen naast elkaar te leggen wel concluderen dat er kans bestaat op overvloedig veel neerslag. En dat die kans over het midden en zuiden van de provincie groter is dan over het noorden. Al moeten we sowieso voldoende ruime marges inbouwen omdat de weermodellen dus onmogelijk precies kunnen voorzien waar de buien gaan blijven hangen. Want dat is de voornaamste oorzaak van de mogelijk overvloedige neerslag: ter hoogte van de buienwolken staat er amper wind. Zo zou er op sommige plaatsen dus meer dan 50 liter per vierkante meter naar beneden kunnen komen. Met volgens de berekeningen zelfs kans op uitschieters tot 70 a 75 liter per vierkante meter. Uiteraard zou dit tot wateroverlast leiden.